Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea Tehnică de Construcții București pune umărul pentru salvarea clădirilor istorice de pe Domeniul Regal Sinaia

basilica.ro
Castelul Peles Sinaia

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) și Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) au semnat protocolul unui parteneriat de care vor beneficia atât proiectele de restaurare a clădirilor istorice de pe Domeniul Regal Sinaia, cât și studenții universității, ca viitori specialiști în această nișă a profesiei.

Studenții și specialiștii UTCB se alătură astfel echipei care lucrează deja la reabilitarea Vilei Șipot – Casa Arhitecților și a Complexului Vulpărie, sub coordonarea APRP. Protocolul reprezintă, de asemenea, cadrul în care cei doi parteneri vor desfășura programe de practică, evenimente științifice, demersuri de cercetare, schimburi de experiență naționale și internaționale.

„Asociația a început ca un grup de oameni care s-a săturat să vadă patrimoniul regal din Sinaia degradându-se până la ruină. Suntem profesori, studenți și specialiști, acea „mână de oameni” care a restaurat Căsuța Poartă, a redescoperit potecile regale, a redat elemente de peisaj iar, acum, se ocupă de Vila Șipot și de ansamblul Vulpărie. Acum, și Universitatea de Construcții susține acest efort colectiv de recuperare a unor valori istorice.”, a spus prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, Președinte APRP.

La semnarea protocolului au fost prezenți, din partea UTCB: Prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu (Rector), Prof. univ. dr. Cezar Vlăduț, Prof. univ. dr. Andrei Stănescu, Prof. univ. dr. Vlad Petrescu, Prof. univ. dr. Monica Pantelimon și din partea APRP: Prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, Președinte și dl Ion Tucă, Vicepreședinte și Director Executiv.

”Suntem exact unde trebuie să fim. Ne alăturăm cu bucurie celor care se preocupă de acest ansamblu minunat de la Peleș, care înseamnă atât de mult pentru fiecare dintre noi. Acest demers ne ajută să realizăm ceva important pentru comunitatea academică – să constituim grupuri cu expertiză multi-disciplinară în cadrul unui conglomerat de universități care stau la aceeași masă. Colegii mei așteaptă cu nerăbdare să se apuce de lucru împreună cu APRP. Cred că această colaborare ne va ajuta să descoperim nevoile reale, complexe, ale clădirilor de patrimoniu.”, a precizat prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, rector la  Universitatea Tehnică de Construcții București

Universitatea Tehnică de Construcții București intră în rândul instituțiilor academice care sprijină deja APRP: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București), Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM), Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și Universitatea Transilvania din Brașov.

”Nu putem vorbi despre recuperarea patrimoniului construit fără un demers profesionist de reabilitare structurală. Ne interesează atât soluțiile de conservare și punere în valoare a caracteristicilor istorice ale edificiilor dar și cele care garantează soliditatea acestora și siguranța vizitatorilor. Proiectele pe care le derulăm pe Domeniul Peleș sunt complexe. Protocolul de colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București reprezintă fundamentul unui nou parteneriat care completează comunitatea instituțiilor academice cu expertiză în arii esențiale – arhitectură, inginerie, peisagistică, biodiversitate, artă.”, a punctat Ion Tucă, Director Executiv APRP.

La eveniment au fost reprezentate universitățile partenere ale APRP – UAUIM prin Prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu (Rector), USAMV București prin Prof. dr. Răzvan Ionuț Teodorescu (Rector), Șef lucrări doctor Elisabeta Georgescu și Prof. univ. dr. Mihaela Georgescu, UNMB prin drd. Karina Șabac, autorități și alte organizații implicate în păstrarea și valorizarea patrimoniului de pe Domeniul Regal Sinaia, prin dna Oana Zaharia – Manager interimar al Institutului Național al Patrimoniului și dna Anca Hogea – Director General Adjunct al Muzeului Național Peleș și reprezentant al Primăriei orașului Sinaia.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a finalizat renovarea Căsuței Poartă și a demarat lucrările la Vila Șipot și la Complexul Vulpărie, clădiri care beneficiază astfel de primele eforturi de conservare din ultimii 30 de ani. Împreună cu universitățile partenere, APRP își propune să le restaureze și să le redea circuitului turistic dar și să le pună la dispoziția mediului academic, ca spații pentru proiecte de cercetare, evenimente culturale, activități de formare pentru studenți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.