Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea Titu Maiorescu a cumpărat la licitaţie teza pentru licenţă din 1861 a lui Titu Maiorescu

utm.ro
universitatea titu maiorescu

Universitatea „Titu Maiorescu” a achiziţionat prin licitaţie publică „teza pentru licenţă” în Drept a lui Titu Maiorescu, susţinută la Universitatea din Paris în 1861, la preţul de 2.000 de euro, potrivit news.ro.

Exemplarul original face parte din ediţia publicată obligatoriu în cadrul susţinerii examenului de licenţă conform regulamentului prestigioasei Universităţi şi cuprinde corecturile şi adăugirile olografe ale autorului. Volumul este într-o stare bună de conservare în ciuda trecerii a 162 de ani de la tipărirea sa.

Sub directa îndrumare a tatălui său, Ion Maiorescu, Titu Maiorescu şi-a făcut din propria educaţie un scop major, pe care l-a urmărit şi l-a îndeplinit cu o tenacitate exemplară şi un pragmatism academic ieşit din comun, frecventând şcoli şi universităţi de prestigiu ale Europei. După absolvirea Academiei Theresianum din Viena ca şef de promoţie, s-a înscris la Universitatea din Berlin şi a obţinut doctoratul în Filosofie la Universitatea din Giessen cu titlul magna cum laude. În anul 1860, şi-a susţinut teza de licenţă în Litere şi Filosofie la Sorbona, iar în 1861, a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Paris.

Teza de licenţă în Drept, cu tema „Du régime dotal”, susţinută, după cum stă scris pe copertă „joi, 28 noiembrie 1861, la orele 2, de către Titu-Liviu Maiorescu, licenţiat în Litere, Membru corespondent al Societăţii Filosofice din Berlin, născut la Craiova (Principatele Unite)”, constituie un moment important al formării marelui om de cultură. Lotul a avut un preţ de pornire de 300 de euro, stabilit de Artmark.

Titu Maiorescu a fost o personalitate strălucită a spaţiului românesc, care a întrunit o serie de ipostaze fundamentale într-o carieră desfăşurată pe mai multe planuri: profesor universitar, rector, filosof, jurist, avocat, scriitor, academician, om politic (prim ministru, ministru de externe, ministru al instrucţiunii publice, preşedintele Partidului Conservator), director de gazetă (Timpul), fondator al Junimii şi director al revistei Convorbiri literare, critic literar, mentor cultural. Prin rolul pe care l-a jucat în epocă şi contribuţia pe care a avut-o la edificarea României, Titu Maiorescu este considerat fondatorul culturii şi civilizaţiei româneşti moderne.

Pentru Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti, achiziţionarea tezei de licenţă a ctitorului Junimii constituie un act academic şi cultural de o înaltă valoare simbolică.

Lucrarea reprezintă o mărturie a rolului pe care l-a jucat educaţia academică de elită în formarea marelui om de cultură. Prezenţa lucrării originale în portofoliul Universităţii situate sub patronajul spiritual al lui Titu Maiorescu are un sens exemplar pentru generaţiile prezente şi viitoare de studenţi, pentru care ilustrul fondator trebuie să fie un reper spiritual şi moral.

Teza de licenţă va fi expusă permanent publicului într-un spaţiu special amenajat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.