Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cei mai importanți intelectuali români a încetat din viață

myjourneytojesus.wordpress.com
lumanare

Doliu în lumea intelectualilor din România. Unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură a încetat din viaţă.

Istoricul Nicolae Bocşan, fost rector al UBB, a murit duminică, 20 mai, la vârsta de 68 de ani. Reprezentanţii universităţii spun că înmormântarea va avea lor miercuri, 22 iunie, la ora 11.00, la Casa Universitarilor. Profesorul suferea de cancer. Profesorul Nicolae Bocşan a murit la vârsta de 68 de ani. Reprezentanţii UBB anunţă că înmormântarea va avea loc miercuri, 22 iunie, la ora 11.00, la Casa Universitarilor din Cluj, anunţă adevarul.

Citește și: Dovedit științific: Femeile care iau în serios filmele romantice au mari probleme

A ţinut cursuri de Istoria modernă a României, Relaţii internaţionale în epoca modernă, Istoria bisericii româneşti în epoca modernă. Pe aceeaşi tematică a publicat zeci de studii şi cărţi. Distincţii: Premiul "Nicolae Bălcescu" al Academiei Române - 1986, pentru monografia "Contribuţii la istoria iluminismului românesc", Timişoara, Editura FACLA, 1986; Premiul "Gh. Bariţiu" al Academiei Române pe anul 1994 pentru lucrarea "Franţa şi Banatul 1789-1815", Reşiţa, Editura Banatica, 1994; Cetăţean de Onoare al oraşului Bocşa (jud. Caraş Severin); Cetăţean de Onoare al oraşului Caraş-Severin; Medalia "Pro meritis" a Universităţii din Graz (Austria) (2010); Doctor Honoris Causa a Universităţii din Oradea (2010). Funcţii universitare: prodecan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie (1991-1992), decan al aceleiaşi facultăţi (1992-1996), prorector al UBB (1996-2004; 2008), rector al UBB (2004-2008).

Citeşte şi: Ultimul mesaj al NATO pentru Vladimir Putin: Ce se va întâmpla în Europa de Est

Moartea acestuia a trezit reacţii în mediul virtual. Foşti studenţi şi doctoranzi de-ai săi au scris mesaje pe Facebook:

Istoricul Marius Rotar - „prof. univ. dr. Nicolae Bocşan (1947-2016), conducătorul tezei mele de doctorat (2005). «Grea este plecarea oamenilor mari, dar şi mai grea este moştenirea care ne-o lasă».... Îmi pare nespus de rău. Un OM de la care am învăţat atât de multe şi faţă de care am sentimentul că i-am dat mult prea puţin“.

Citeşte şi: Ce scrie presa internațională după eliminarea României de la Euro 2016

Cercetătorul Mircea Gheorghe Abrudan - „Cel ce crede în Mine are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, căci s-a mutat din moarte la viaţă”. Acum, când profesorul pe care nu puţini l-am avut ca magistru şi l-am simţit uneori ca pe un adevărat părinte şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor, nu vreau să spun cuvinte mari despre dânsul, pentru că nu i-ar fi plăcut, sper însă şi cred cu tărie că Dumnezeu îl va odihni alături de strămoşii săi şi îl va aşeza în ceata Sfinţilor, cât mai aproape de Andrei Şaguna, pe care l-a preţuit şi despre care a scris atât de mult. Veşnica lui pomenire!“.

Citeşte şi: O universitate a dat bani unor hackeri ca să aibă iar acces la rețeaua de calculatoare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.