Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cele mai importante ansambluri sacre ale antichităţii cipriote a fost regăsit

Apollo din Fre

Unul dintre cele mai importante ansambluri sacre ale antichităţii cipriote, sanctuarul lui Apollo din Fragkissa, situat în apropiere de situl cetăţii antice Tamassos, a fost regăsit în octombrie anul trecut, a anunţat departamentul pentru antichităţi din Cipru, potrivit Le Figaro, informează News.ro.

Descoperit pentru scurt timp în 1885 de arheologul şi anticarul Max Ohnefalsch-Richter în numele administraţiei britanice a insule, amplasarea exactă a acestui sanctuar a fost pierdută în anii următori.

Mai mult de un secol mai târziu şi după câteva căutări nereuşite, săpăturile realizate de o echipă de arheologi germani, sub conducerea lui Matthias Recke şi a lui Philipp Kobusch de la univeristăţile din Frankfurt şi Kiel, au dus la regăsirea sanctuarului pierdut într-o vale din apropiere de satul Pera Oreinis, în centrul Ciprului.

Analizele realizate în această toamnă au dezvăluit o importantă concentrare de vestigii de calcar, de fragmente de figurine din teracotă şi de numeroase cioburi de cramică, însă bine conservate.

Aceste descoperiri, fără îndoială resturi ale săpăturilor realizate în secolul al XIX-lea, corespund din toate punctele de vedere cu cele din 1885 care au fost răspândite în multe muzee din lume. Situl a scos la iveală multe figurine de cai, cavaleri şi caleşti, precum şi statuete votive. Cel mai faimos dintre aceste obiecte, "Colosul lui Tamassos", o statuie din teracotă reprezentând un individ cu barbă, este păstrat în prezent la Muzeul Ciprului de la Nicosia.

O cercetare a solului cu radar, realizată cu ajutorul Univeristăţii din Cipru, a confirmat de asemenea prezenţa unor structuri importante îngropate, care sunt legate de prezenţa sanctuarului dedicat lui Apollo.

Conform primelor analize ale săpăturilor, situl sanctuarului ar fi fost ocupat încă din epoca fierului, perioada arhaică (secolele 8 - 5 înainte de Hristos) până la perioada elenistică (secolele 4-1 înainte de Hristos), ceea ce corespunde epocii cetăţilor-regate cipriote dintre care Tamassos a fost unul dintre centre.

Citește și: DOLIU în muzică! A murit autorul piesei You'll Never Walk Alone: soţia sa, fiicele şi nepoţii sunt devastaţi

Cetatea antică, situată pe locul actualului sat Politiko şi cunoscută pentru sanctuarul Afroditei, este cercetată de o echipă de arheologi germani din anii 1970.

O nouă campanie de săpături a sanctuarului lui Apollo din Fragkissa este deja planificată pentru primăvara viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.