Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre kamikaze a fost creierul atentatelor din Sri Lanka

Twitter
explozie atentat biserica Sri Lanka

Teste ADN au confirmat că Zahran Hashim, creierul atentatelor sinucigaşe sângeroase care au avut loc de Paştele catolic în Sri Lanka, a fost unul dintre kamikaze care s-au aruncat în aer la hotelul Shangri-La din Colombo, a anunţat marţi poliţia srilankeză, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekera, un laborator de medicină legală al guvernului a putut stabili acest fapt după ce a comparat ADN-ul uneia dintre fiicele lui Hashim cu cel extras din rămăşiţele pământeşti ale unui kamikaze care a acţionat la hotel.

"Datorită rezultatelor acestor teste, am putut reconfirma identităţile a şapte kamikaze" care au întreprins atacurile coordonate din 21 aprilie şi cele ale "altor două persoane care s-au aruncat în aer" la scurt timp în aceeaşi zi, a declarat Gunasekera, precizând că poliţia a putut identifica diferitele ADN-uri comparându-le cu cele ale rudelor apropiate ale jihadiştilor.

Citește și: Liviu Dragnea: Trebuie eliminată pensia specială pentru parlamentari

Al doilea atacator de la Shangri-La a fost identificat drept Ilham Ibrahim, al cărui frate Inshaf a fost kamikaze solitar care a atacat Cinnamon Grand Hotel din vecinătate, potrivit poliţiei.

Un alt hotel din Colombo şi trei biserici creştine au fost de asemenea atacate în acelaşi moment. Atentatele s-au soldat în total cu 258 de morţi şi cu aproape 500 de răniţi. Printre persoanele ucise s-au numărat 45 de cetăţeni străini.

Soţia lui Ilham, Fathima Ilham, s-a dinamitat atunci când poliţia s-a prezentat la domiciliul său, la câteva ore după atacurile coordonate. Alături de ea au murit trei copii, a precizat poliţia, care înainte a evocat doar doi copii. Trei poliţişti au fost ucişi de asemenea în această explozie.

Un al treilea hotel din Colombo, Kingsbury, a fost atacat la 21 aprilie de un bărbat identificat drept Mohamed Azzam Mubarak Mohamed.

În aceeaşi zi, un kamikaze identificat drept Ahmed Muaz s-a aruncat în aer la biserica Sfântul Antoni din Colombo, construită în 1740, în timp ce un anume Mohamed Hashtun şi-a declanşat încărcătura explozibilă în biserica Sfântul Sebastian, în nordul Colombo.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală! Cine sunt cei care primesc cele mai mari pensii

Al şaselea kamikaze este Mohamed Nasser Mohamed Asad, care a vizat biserica Sion, în districtul Batticaloa (est).

Un al şaptelea bărbat, identificat drept inginerul aeronautic Abdul Latheef, nu a reuşit să facă să-şi explodeze bomba pe care o avea asupra lui, într-un hotel de lux, însă în final şi-a declanşat încărcătura explozivă într-o pensiune din capitală.

Toate aceste persoane aparţineau unei mişcări islamiste locale interzise, National Thowheeth Jama'ath (NTJ), înfiinţată de Zahram Hashim.

Gruparea jihadistă Stat Islamic, faţă de care Hashim şi-a depus jurământul de credinţă într-o înregistrare video, a revendicat atentatele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.