Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE - Şefa Parlamentului catalan dizolvat, a plătit cauţiunea de 150.000 de euro şi aşteaptă eliberarea din închisoare

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

UPDATE

Preşedinta separatistă a Parlamentului catalan dizolvat Carme Forcadell a plătit cauţiunea în valoare de 150.000 de euro, ceea ce-i permite să părăsească vineri închisoarea în care şi-a petrecut noaptea, a declarat o purtătoare de cuvânt a Curţii Supreme de la Madrid pentru AFP.

”Cauţiunea lui Forcadell a fost înregistrată, mai rămâne (să fie emisă) ordonanţa judecătorului de punere în libertate”, a declarat această purtătoare de cuvânt pentru presă.

*

Preşedinta separatistă a Parlamentului catalan dizolvat Carme Forcadell a fost plasată în arest preventiv, la Madrid, până la plata unei cauţiuni în valoare de 150.000 de euro, în baza hotărârii unui judecător de la Curtea Supremă spaniolă, sub acuzaţia de ”rebeliune” şi răzvrătire, relatează Reuters, conform news.ro.

Carme Forcadell, în vârstă de 58 de ani, este suspectată că a luat parte la procesul de secesiune a Cataloniei, până la declaraţia de independenţă adoptată prin vot de către Parlamentul regional pe 27  octombrie.

Forcadell şi alţi cinci membri ai Legislativului catalan dizolvat, acuzaţi de răzvrătire, rebeliune şi deturnare de fonduri publice, au fost audiaţi joi de Tribunalul Suprem.

Patru dintre aceşti cinci foşti deputaţi urmau să fie de asemenea eliberaţi în schimbul unei cauţiuni, în valoare de 25.000 de euro, iar al cincilea urma să fie eliberat în anumite condiţii, dar fără cauţiue, a stabilit judecătorul.

Curtea nu a dat curs cererii procurorului general al Spaniei care a solicitat plasarea în detenţie a lui Carme Forcadell şi a trei din cei cinci foşti deputaţi audiaţi.Ea a preconizat eliberarea altor doi foşti deputaţi, în anumite condiţii.

În detenţie provizorie se aflau deja opt foşti membri ai Guvernului catalan destituit şi liderii ai două asociaţii de masă separatiste, care urmează să fie judecaţi cu privire la rolul pe care l-au jucat în această criză.

Judecătoarea Carmen Lamela de la Audienţa Naţională a respins joi un apel al avocaţilor foştilor miniştri în vederea eliberării lor.

În cursul audierii la Curtea Supremă, Carme Forcadell, o opozantă declaraă a plasării sub tutelă a Cataloniei de către Madrid, a spus joi că declaraţia unilaterală de independenţă adoptată la 27 octombrie nu are caracter constrângător juridic.

”Toţi acuzaţii (...) au spus că renunţă la activităţile lor politice în viitor, iar cei care vor continua au spus că vor renunţa a orice faptă în afara acadrului constituţional”, a declarat judecătorul Pablo Llarena.

Audienţa Naţională a emis un mandat de arestare privind răzvrătire şi rebeliune pe numele preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia săptămâna trecută, şi pe numele a patru foşti membri ai Guvernului său, care se află împreună cu el la Bruxelles.

“Puigdemont a fugit, dar Puigdemont se va întoarce şi va da socoteală în faţa justiţiei spaniole. Nu am niciun dubiu pe această temă”, a declarat joi pentru televiziunea spaniolă ministrul spaniol de Interne Juan Ignacio Zoido.

Carles Puigdemont a îndemnat, fără rezultat, Uniunea Europeană să intervină în această criză între Madrid şi Catalonia.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a îndemnat Europa să se ridice împotriva separatismului, într-un discurs la Universitatea din Salamanca, unde i s-a conferit un titlu onorific.

”Naţionalismele sunt o otravă care îi împiedică pe europeni să coopereze”, a declarat şeful Comisiei în cadrul uneiceremonii, în prezenţa preşedintelui Guvernului spaniol Mariano Rajoy.

”Nu vom putea să stăm cu braţele încrucişate, pentru că a venit vremea să facem ceea ce trebuie. Eu spun «nu» oricărei forme de separatism care slăbeşte Europa şi care adânceşte divergenţele şi mai mult”, a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.