Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat PERSONA NON-GRATA în Republica Moldova

jamestown.org
rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova. Decizia a fost luată de guvernul Republicii Moldova, în urma unei solicitări din partea ministrului de externe Andrei Galbur, după ce oficialul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău dacă autorităţile moldoveneşti îi vor oferi garanţii de securitate şi de survolare a spaţiului aerian al tuturor ţărilor de tranzit.

'Vicepremierul Rogozin a făcut declaraţii la adresa autorităţilor Moldovei care poartă un caracter ofensator şi denigrator', a explicat ministrul Galbur, citat de Publika.md.

'De asemenea, a avut aprecieri ofensatoare şi la adresa autorităţilor noastre, cu un pronunţat caracter denigrator şi mincinos. Aceste acţiuni nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerinţă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult, aceste declaraţii nu corespund nici caracterului relaţiilor bilaterale pe care Republica Moldova doreşte să le construiască împreună cu Federaţia Rusă pe bază de respect reciproc', a adăugat şeful diplomaţiei de la Chişinău. 

Portalul Publika.md aminteşte că Dmitri Rogozin a folosit un limbaj mai puţin diplomatic atunci când a vorbit, într-un interviu, despre delegaţia guvernului de la Chişinău, ce a purtat în urmă cu jumătate de an negocieri la Moscova.

Citeşte şi: Percheziţii de AMPLOARE. Două persoane, în AREST PREVENTIV după ce au cumpărat LSD şi haşiş prin Darknet

'În urmă cu jumătate de an la noi (în Rusia, n.red.) a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o ţigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, a exportului de mere şi vinuri, dar şi imigranţi. Au încercat să primească acordul nostru. Noi nu dorim ca aceste probleme să afecteze oamenii de rând, aşa că le-am mers în întâmpinare. Atunci însă când a fost necesar să fie discutate probleme principiale cu Guvernul Moldovei, ei s-au ascuns ca nişte şoareci', a spus Rogozin în declaraţia la care face referire Publika.md. 

Dmitri Rogozin a şters postările de pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook referitoare la eşecul vizitei sale la Chişinău după de România a refuzat survolul pentru avionul în care se afla. El a explicat, într-un interviu acordat antenei din Chişinău a postului rusesc de televiziune NTV, preluat de deschide.md, că a decis să şteargă aceste postări întrucât 'timpul emoţiilor' a trecut şi pentru că în opinia sa a venit momentul de a curăţa spaţiul informaţional pentru un răspuns adevărat. 

"Nu vom lăsa fără răspuns această problemă (...) Vor fi trase toate concluziile necesare", a spus Rogozin în acel interviu.

Citeşte şi: UPDATE: Poliţia de Frontieră, la un pas de BLOCAJ. Aproape TOŢI şefii vor să iasă la pensie .

*

ŞTIRE INIŢIALĂ

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata de către Guvernul din Republica Moldova.

O decizie în acest sens a fost luată la şedinţa de astăzi a Guvernului moldovean. Acestuia îi va fi interzisă atât intrarea, cât și tranzitarea teritoriului țării.

Dmitri Rogozin a luptat în 1992 în Transnistria de partea separatiştilor, lucru confirmat chiar de vicepremierul rus. În cartea sa din 2006, „Dușmanul poporului” (Vrag Naroda), Rogozin susține că, în 1992, s-a înrolat voluntar în războiului de pe Nistru pentru a lupta împotriva Republicii Moldova și a „fasciștilor români”.

În luna mai a acestui an alți cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persoana non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în baza unor informaţii primite de la serviciile secrete. Potrivit publika.md, printre diplomaţii ruşi se regăseşte şi Alexandr Grudin, ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău. Numele acestuia a devenit cunoscut după reţinerea deputatului Iurie Bolboceanu, învinuit de spionaj şi trădare de patrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.