Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Decizie SURPRIZĂ luată de BEC: USR eliminat de la alegeri? / DOCUMENTE

breaking news stiripesurse.ro

Biroul Electoral Central a respins, pe 22 octombrie, semnul electoral al Uniunii Salvaţi România, pe motiv că nu se deosebeşte de cel al USB de la alegerile locale, aşa cum cere legea. Răzvan Dumitrescu și Oana Stancu Zamfir au prezentat, în ediția de luni a emisiunii Subiectiv, mai multe documente care atestă că USR, formațiunea condusă de Nicușor Dan, s-ar putea să aibă probleme în alegerile parlamentare. Cel care a contestat USR-ul lui Nicuşor Dan este europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.

Potrivit legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, semnele electorale trebuie să se deosebească de cele anterior înregistrate de alte formaţiuni, având în vedere că ele aparţin de drept primei formaţiuni care a depus cererea. În acest caz, notează BEC, este vorba despre Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiune care a candidat la alegerile locale.

Biroul Electoral Central transmite că, la verificarea datelor din instanţă, pe 16 octombrie, când USR a depus cererea privind semnul electoral, fuziunea cu USB nu era finalizată printr-o hotărâre definitivă şi nu a fost înregistrată la Tribunal. Din acest motiv, BEC a decis să respingă înscrierea semnului electoral al USR, care va trebui acum să îşi aleagă o nouă prezentare grafică.

DECIZIA BEC AICI

În motivarea contestației depusă de PSD se arată că este nelegală completarea Biroului Electoral de Circumscripție nr.43 cu un reprezentat USR, deoarece:

- listele susținătorilor Uniunii Salvați România sunt nelegale;

-Partidul Uniunea Salvați România nu are denumirea prescurtată USR și nu are semnul electoral care apare pe listele cu susținătorii pentru alegerile din decembrie 2016;

- Președintele USR sau reprezentantul acestui partid nu este Nicușor Daniel-Dan.

Contestatarul (c.n.PSD) mai arată că USR nu există în Registrul partidelor politice sub forma prezentată, iar fuziunea sa cu o altă entitate se află în procedură de judecată de fond.

BEC a admis contestația formulată de Partidul Social Democrat împotriva procesului verbal nr. 69/18.10.2016 al Biroului Electoral de Circumscripție nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Nicușor Dan a explicat, într-o intervenție telefonică, că procesul privind însemnul electoral a avut un prim termen chiar luni și s-a amânat pentru miercuri.

“Vreau să fac și o corecție. Avem de la BEC o hârtie care atestă că am depus cele 350.000 de semnături și, în baza acestei hârtii, putem să propunem liste de candidați în județe, în numele USR. USR este partid politic, există. Da, este adevărat, fuziunea nu s-a consumat până în acest moment.”

“Listele de semnături au fost depuse sub semnătura Mirabelei Grădinaru, președinte USR până la Congres.”

“Mai există două chestiuni. BEC, printr-o adresă, ne atestă faptul că USR a strâns semnăturile, deci poate să candideze în alegeri. A doua este semnul sub care poate să candideze. BEC a considerat că am folosit în mod neîntemeiat acest simbol, pentru că acesta aparține unui alt partid – care este tot al nostru. BEC a fost excesiv de formalist.”

"Contestaţia noastră cu privre la semnul electoral a fost astăzi şi s-a amânat pentru data de 26 octombrie. USR e partid politic, există. E adevărat că fuziunea nu s-a reuşit până acum. Listele au fost depuse sub semnătura Mirabelei Grădinaru. BEC printr-o adresă comunicată vineri ne atestă faptul că USR a depus semnăturile şi că e OK. BEC a considerat însă că semnul folosit de noi e al altui partid, tot al nostru, USB. BEC a dat două decizii contradictorii. A admis listele de semnături propuse de USR printr-o adresă semnată de Mirabela Grădinaru, dar nu sunt de acord cu sigla", a spus Nicuşor Dan la Antena 3.

content-image

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.