Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Ian se îndreaptă spre vestul Cubei

fr.de
taifun uragan furtuna

Uraganul Ian a crescut în intensitate până la categoria a 3-a pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte şi urmează să atingă în scurt timp uscatul în vestul Cubei, a anunţat marţi Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, informează Reuters.

Uraganul se află la o distanţă de aproximativ 55 km sud de oraşul Pinar Del Rio Cuba, fiind însoţit de viteze ale vântului de până la 185 km/h, conform NHC.

Primele rafale de vânt aduse de uraganul Ian au început să se facă simţite pe coasta de sud a Cubei luni seara când autorităţile s-au grăbit să evacueze locuitorii, să asigure ambarcaţiunile şi să ia măsuri de protecţie a clădirilor pe fondul avertizărilor de furtună periculoasă, informează Agerpres.

Guvernul din Cuba a suspendat serviciile feroviare interprovinciale şi de autobuz în jumătatea vestică a insulei.

Autorităţile au declarat că monitorizează, de asemenea, barajele îmbătrânite, multe dintre acestea apropiindu-se deja de capacitatea maximă înainte de furtună.

Potrivit meteorologilor, odată ce Ian va părăsi vestul Cubei ar putea ajunge în zona Tampa Bay din Florida, vineri dimineaţă, sau ar putea vira în direcţie nord-vestică spre regiunea Florida Panhandle.

Administraţia Biden a declarat luni urgenţă de sănătate publică pentru acest stat american şi a indicat că se colaborează cu autorităţile locale pentru acordarea de sprijin.

Atât Cuba, cât şi Florida au fost afectate în ultimii ani de uragane cu precipitaţii mai abundente şi vânturi mai intense, puse de unii experţi pe seama schimbărilor climatice.

Există, de asemenea, dovezi conform cărora schimbările climatice determină o deplasare mai lentă a furtunilor, care aduc astfel cantităţi mai mari de precipitaţii într-un singur loc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.