Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Iota a pierdut din intensitate după ce a lovit Nicaragua, dar rămâne o amenințare pentru America Centrală

Taifunul Hagibis

Uraganul Iota a smuls marţi tabla zincată de pe acoperişuri, a dărâmat stâlpi de electricitate şi a desfrunzit palmieri în nord-estul statului Nicaragua, aceasta fiind a doua furtună puternică ce loveşte America Centrală în luna noiembrie, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

Iota a lovit Nicaragua în noaptea de luni spre marţi cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a, cu vânt susţinut de 249 de kilometri la oră. Până la ora 6:00 (12:00 GMT), vântul a scăzut din intensitate ajungând la 137 de kilometri la oră pe măsură ce ciclonul avansa în interiorul regiunii, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC).

Uraganul Iota a scăzut marţi din intensitate până la categoria a 2-a la câteva ore după ce a atins zona de uscat în nord-estul statului Nicaragua, relatează şi agenţia DPA.

Localitatea Puerto Cabezas, în continuare afectată de inundaţii după uraganul Eta, care a lovit regiunea în urmă două săptămâni, a fost din nou cea mai afectată de furtună. Locuitorii înspăimântaţi, înghesuiţi în adăposturi, îşi fac griji pentru lipsa alimentelor. "Am putea muri", a declarat una dintre aceste persoane, Inocencia Smith. "Nu este nimic de mâncare acolo", a adăugat ea menţionând că fermele din zonă au fost distruse de uraganul Eta.

Vântul a smuls acoperişul unui spital improvizat. Pacienţii au fost evacuaţi, printre aceştia numărându-se două femei care au născut în timpul primelor ploi aduse de furtună, luni, şi alte persoane aflate la terapie intensivă, a declarat vicepreşedintele Rosario Murillo într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 40.000 de persoane din Nicaragua au fost evacuate în adăposturi, au indicat autorităţile. Multe zone de coastă sunt expuse riscului de creştere a apelor mării cu până la şase metri peste valorile normale.

În Honduras, 80.000 de persoane au fost evacuate.

"Este cel mai puternic uragan care a atins solul nicaraguan de la debutul înregistrărilor", a declarat Marcio Baca, directorul Institutul de Studii ale Pământului din Nicaragua.

Citește și: Avertisment din partea Rusiei: o versiune cu mutații a virsului SARS-CoV-2 atacă Siberia

Marţi dimineaţă, Iota se afla la o distanţă de aproximativ 145 de kilometri vest-sud-vest de Puerto Cabezas, a indicat NHC. Potrivit prognozelor, ciclonul urmează să slăbească până la nivel de furtună tropicală în timpul deplasării peste sudul Honduras şi El Salvador.

Aceasta este pentru prima dată de la debutul înregistrărilor, în 1851, când două uragane majore se formează în bazinul Atlantic în noiembrie.

Chiar dacă intensitatea uraganului scade, Iota, însoţit de precipitaţii abundente, în cantităţi prognozate de până la 76 de centimetri, ar putea provoca alunecări de teren şi inundaţii în regiunile suprasaturate de apă, a avertizat NHC, agravând pagubele produse de Eta în America Centrală.

"Viituri ce pot pune viaţa în pericol şi inundaţii cauzate de creşterea râurilor sunt aşteptate până joi de-a lungul unor zone din America Centrală din cauza precipitaţiilor abundente provocate de Iota", a atenţionat NHC.

Eta a devastat culturile şi a provocat alunecări de teren, zeci de persoane pierzându-şi viaţa.

"Suntem în mâinile lui Dumnezeu. Dacă trebuie să mă urc în copaci, o voi face", a spus Jaime Caal Cuz, în vârstă de 53 de ani, fermier în provincia sud-estică Izabal din Guatemala. După ce şi-a dus familia la un adăpost, el a rămas să păzească locuinţa şi bunurile din gospodărie. "Nu avem mâncare, dar vom aştepta aici uraganul şi ne rugăm la Dumnezeu să îl facă să nu mai vină", a spus el.

Iota este a 30-a furtună din acest an suficient de puternică pentru a primi un nume oficial - recordul anterior din Atlantic a fost de 28, notează DPA.

Sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic durează din iunie până în noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.