Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Irma a fost retrogradat la furtună tropicală

www.businessinsider.com
uragan Irma

Uraganul Irma a fost retrogradat la furtună tropicală, deşi forţa rafalelor sale de vânt rămâne apropiată de cea a unui uragan, a anunţat luni dimineaţa Centrul american al uraganelor (NHC), citat de agenţiile internaţionale de presă. 

Ochiul furtunii se afla la ora locală 08:00 (12:00 GMT) la 170 km nord de oraşul Tampa, Florida, cu vânturi de 110 km/h, şi se deplasează spre sudul statului Georgia, cu 30 km/h, aşteptându-se să treacă de Florida luni seara târziu, relatează AFP şi DPA. 

Potrivit primelor estimări, trecerea uraganului Irma prin Florida s-ar putea să fi fost mai puţin distructivă decât s-a prevăzut, chiar dacă trei persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere sâmbătă şi duminică dimineaţa. În schimb, fenomenul a devastat mai multe insule din Caraibe şi a provocat 27 de decese în această regiune. 

Guvernele francez şi olandez au început luni să repatrieze în Europa turiştii afectaţi de uragan în Antile, respingând criticile privind întârzierea operaţiunilor. 

Un avion militar, care a decolat din arhipelagul francez Guadelupa din regiunea Caraibe, cu 278 de persoane la bord, este aşteptat în cursul după-amiezii la Paris, iar altul transportând 100 de persoane de pe insula olandeză Curaçao urmează să aterizeze în Eindhoven (Olanda), au anunţat autorităţile celor două ţări. 

La fel ca Parisul, unde opoziţia a criticat lipsa de previziune a guvernului, Haga a fost acuzată că a întârziat să reacţioneze la trecerea devastatorului uragan prin insula franco-olandeză Saint Martin, scrie AFP. 

"Au reacţionat prea târziu. Francezii au fost mult mai rapizi în evacuarea oamenilor din Saint-Martin", a regretat Kitty Algra, o turistă intervievată de cotidianul olandez AD. 

Ea a spus că a fost şocată de violenţele şi jafurile care au urmat după trecerea uraganului. "Imediat după furtună, oamenii patrulau înarmaţi cu bâte de baseball. Era chiar mai înspăimântător decât uraganul''. 

Guvernul francez a fost şi el criticat de câţiva membri ai opoziţiei - în special din stânga radicală şi extrema dreaptă - pentru a nu fi anticipat corect consecinţele uraganului şi pentru că a întârziat trimiterea de întăriri militare. 

"Polemică politică", a spus primul ministru Edouard Philippe, lansând un apel la "exprimarea unei mari solidarităţi cu concetăţenii noştri care, mulţi dintre ei, au pierdut totul", conform relatării France Presse. 

La rândul lor, britanici blocaţi în Caraibe au denunţat luni un răspuns insuficient din partea guvernului lor. 

''Nimic nu se întâmplă'', a spus luni la BBC Geoffrey Scott Baker, a cărui fiică, Amy Brown, se află în prezent în St. Martin, lângă Insulele Virgine Britanice. 

"Se pare că toate statele sunt în măsură să-şi evacueze cetăţenii, cu excepţia Regatului Unit, care nu face absolut nimic pe teren", a adăugat el. 

"Vă pot asigura că facem tot posibilul pentru a ajuta cetăţenii britanici", a declarat ministrul de externe Boris Johnson la BBC. 

Un total de 88.000 de britanici locuiesc în regiunea Caraibelor devastate de uragan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.