Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Irma provoacă SCANDAL în Franța: Anchetă parlamentară cerută de Opoziție! Macron, deplasare urgentă pe insulele franceze lovite de uragan

CBC.ca
Emmanuel Macron

Opoziţia franceză a acerut în unanimitate să se deschidă o anchetă parlamentară asupra modului în care Guvernul gestionează situaţia în timpul uraganului Irma pe insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, denunţând o lipsă de pregătire a autorităţilor, relatează Reuters. Emmanuel Macron se va duce luni seara pe Insula Saint-Martin, relatează AFP.

”Există o eşuare a statului la Saint-Martin şi Saint Barthélemy, pentru că fenomenul era aşteptat. Există în prezent, constatăm, o lipsă de anticipare”, a declarar deputatul de la Les Républicains (LR) Eric Ciotti, în opinia căruia ”statul nu-şi asumă rolul”.

”Trebuie să ne întoarcem la experienţă şi crred că o comisie de anchetă parlamentară trebuie să fie înfiinţată pentru a stabili dacă anticiparea a fost făcută bine, după ce a trecut timpul salvării”, a adăugat deputatul din Alpes-Maritimes la emisiunea Grand Jury LCI-Le Figaro-RTL.

Citește și: Declarație șocantă a lui Kim Jong-Un: 'Testul nuclear a fost o mare victorie câştigată de poporul coreean cu costul SÂNGELUI său'

În urma unei reuniuni de criză, sâmbătă, la finalul căreia premierul Edouard Philippe a garantat ”mobilizarea totală” a statului şi a anunţat întăriri suplimentare, ministrul de Interne Gérard Collomb a anunţat duminică seara plecarea şefului statului către Insula Saint-Martin.

”Preşedintele Republicii a decis să plece, în noaptea de luni spre marţi, la Saint-Martin. El va fi acolo marţi dimineaţa. Va petrece ziua pe insulă, pentru a putea discuta cu locuitorii (...) şi aleşii de pe insulă”, a anunţat Collomb de la Elysée, după o nouă reuniune, potrivit AFP.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, Irma s-a soldat cu zece morţi şi 12 reăniţi în partea franceză a Saint-Martinşi pe Saint-Barthélemy. Şapte persoane au fost date dispărute, scrie Reuters.

Jean-Luc Mélenchon, preşedintele grupului parlamentar La France insoumise (LFI) în Adunarea naţională, a cert, la rândul său, pe France 3, o anchetă parlamentară ”pentru a face bilanţul întregii afaceri”.

De aceeaşi părere este vicepreşedintele Frontului Naţional (FN), care a reclamat, la LCI, o anchetă ”cu privire la pregătirea statului în faţa Irmei”.

Ministrul de Interne Gérard Collomb a promis din nou, duminică, că va ”proiecta mijloace extrem de importante” pe insulele franceze de peste mări.

Premierul şi şeful statului au decis sâmbătă să dubleze efectivele forţelor prezente la faţa locului, a insistat Gérard Collomb într-o conferinţă de presă.

”GIGN, GIPN, Legiunea Străină vor ajunge la faţa locului, pentru a prelua un anumit număr de probleme”, a spus el, conform News.ro.

”Aceste forţe ne vor ajuta să restabilim securitatea”, în contextul în care numeroşi martori vorbesc despre jafuri, mai ales pe Saint-Martin.

”De ce nu au fost luate toate aceste măsuri înainte?”, s-a întrebat deputatul FN Gilbert Collard.

”Atunci când avem puteri ale statului, trebuie să trecem dincolo de previzibil în catastrofă. Există o lipsă de maturitate, o lipsă de simţ de desfăşurare a statului”, a adăugat el pentru BFMTV.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Christophe Castaner a dezminţit orice lipsă.

Citește și: Vești noi despre uraganul Irma: A fost retrogradat de specialiști! Care este bilanțul victimelor - VIDEO

”Putem în continuare să facem mai mult, dar este o insulă. Nu putem, ca în Florida, să evacuăm o evacuare, pentru că nu este posibil să evacuezi 80.000 de persoane în 48 de ore”, a declarat el la emisiunea “Grand Rendez-vous d’Europe1/Les Echos/CNews”..

El a insistat asupra proximităţii ”celor două episoade climatice de o mare gravitate”, uraganele Irma şi José.

Uraganul José a trecut prin largul celor două insule în noaptea de sâmbătă spre duminică, fără să cauzeze noi pagube.

”Cele două au trecut astăzi. Astfel, încă de astăzi, militari vor ajunge la faţa locului”, a declarat secretarul de stat însărcinat cu relaţia cu Parlamentul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.