Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești noi despre uraganul Irma: A fost retrogradat de specialiști! Care este bilanțul victimelor - VIDEO

www.news.com.au
uragan Irma

UPDATE Uraganul Irma, care a ajuns deasupra coastei de vest a statului american Florida duminică după amiază, a fost retrogradat la categoria a 2 din cinci pe scara Saffir-Simpson, a anunţat Centrul american al uraganelor (NHC), relatează luni AFP.

Fenomenul ciclonic, care ar urma să rămână un uragan până luni dimineaţă, era încă însoţit de rafale de vânt de 175 km/h şi se anticipează că va provoca inundaţii grave.

Rafalele de vânt de 175 km/h se vor simţi pe o rază de 130 km în jurul ochiului uraganului, în timp ce rafale asociate în general unei furtuni tropicale îşi vor face simţite efectele pe o rază de 350 km, subliniază NHC, conform Agerpres.

După ce se va deplasa de-a lungul coastei, uraganul Irma ar urma să pătrundă spre interiorul continentului, îndreptându-se către nordul Floridei şi sud-vestul Georgiei în după amiaza zilei de luni.

 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică starea de catastrofă naturală în statul Florida, lovit de uraganul Irma, informează AFP.

Doi şoferi - o poliţistă şi un gardian de închisoare - au murit duminică în Florida din cauza uraganului, relatează AFP. Autorităţile locale au anunţat că accidentele mortale în care au fost implicaţi au fost evident cauzate de uragan. Un alt şofer, pe un camion, şi-a pierdut viaţa sâmbătă, din motive similare, în arhipelagul Florida Keys de la extremitatea peninsulei Florida.

Citește și: A DISPĂRUT oceanul. Ravagiile făcute de uraganul Irma în Bahamas - VIDEO

Duminică, 1,8 milioane de locuinţe şi sedii de firme din sudul statului Florida au rămas fără curent; 1,6 milioane de clădiri erau încă afectate la începutul după-mesei, a anunţat Florida Power & Light (FPL), cel mai mare furnizor de energie electrică din stat. Refacerea reţelelor va dura "săptămâni, nu zile", a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Şi alţi distribuitori de energie şi-au avertizat clienţii că este posibil să se producă întreruperi - Duke, pentru un milion din cei 1,8 milioane de utilizatori, iar Tampa electric pentru o jumătate de milion din 730.000. Ulterior, bilanţul tuturor companiilor de electricitate din stat a ajuns la două milioane de locuinţe şi sedii afectate de pene de curent.

Citește și: Rusia a făcut MĂCEL între civilii din Siria: Cifrele publicate de un ONG

Irma a lovit Florida la sfârşitul săptămânii cu vânt de 215 km/h şi ploi torenţiale. Deşi meteorologii au retrogradat uraganul de la categoria 4 la 3, el este în continuare foarte periculos, a anunţat National Hurricane Center (NHC, centrul american pentru uragane). La Naples, pe coasta de sud-est a peninsulei, se aşteaptă inundaţii cu niveluri de 3,5 până la 5 metri, iar localnicilor li se recomandă să se îndepărteze de ape, anunță Agerpres.

După trecerea uraganului Irma, în partea franceză a insulei caraibiene Saint-Martin s-au înregistrat oficial 10 morţi. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va vizita insula începând de luni seara, pentru a discuta cu cetăţenii şi cu autorităţile locale, a anunţat duminică ministrul de interne Gerard Collomb. În partea olandeză a insulei au murit patru oameni, a confirmat prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, citat de DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.