Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Următorul buget multianual ar putea fi o ancoră pentru stabilitate în Europa (Comisarul Oettinger)

Der Spiegel
Guenther Oettinger

Următorul buget multianual ar putea da Europei securitate, pentru că ar demonstra că, în pofida diferenţelor de opinie, Europa poate acţiona împreună în vremuri dificile, poate ajunge la un acord pentru cetăţenii săi şi pentru lume, a declarat vineri comisarul european pentru buget, Günther Oettinger.

"Într-o lume caracterizată de prea mult populism şi neonaţionalism, într-o situaţie în care perspectivele economiei mondiale şi cele europene sunt din ce în ce mai pesimiste, ar fi grozav dacă, în unanimitate, am putea crea un cadru financiar multianual pentru următorul deceniu. Acesta ar da perspective clare pentru fermieri, pentru cercetători, pentru tinerii din programul Erasmus, pentru protecţia graniţelor, pentru creştere, pentru locuri de muncă, pentru regiuni, pentru primari. Acesta este un semnal care trebuie să vină de la Bruxelles astăzi, în decembrie, şi cel mai târziu la summitul de la Sibiu din luna mai 2019", a declarat Günther Oettinger, într-o conferinţă dedicată viitorului buget european.

Potrivit oficialului european, cele patru principii care au stat la baza următorului cadru financiar multianual sunt: competitivitatea, solidaritatea, stabilitatea şi securitatea internă şi externă. Referindu-se în special la acest ultim principiu, Günther Oettinger a subliniat că securitatea este cea mai importantă valoare pentru oameni. "Pentru prima dată în istoria programelor bugetare, majorăm sumele alocate pentru cercetarea în domeniul apărării, pentru industria de apărare. Aceasta este ceva nou în politica europeană", a spus Günther Oettinger.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) a prezentat bugetul pentru perioada 2021 - 2027, o inovaţie majoră fiind consolidarea legăturii dintre finanţarea Uniunii Europene şi statul de drept. În ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro în credite de angajament (exprimate în preţurile din 2018) pentru perioada 2021 - 2027, echivalentul a 1,11% din venitul naţional brut al UE 27. Acest nivel al angajamentelor se traduce în 1.105 miliarde de euro (sau 1,08% din venitul naţional brut) în credite de plată (în preţurile din 2018).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.