Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează ceva important: trei curse electorale vor determina jocul energetic în 2024

Lukas Schulze/Getty Images
energie

Pe lângă fronturile de război care fac ravagii în Ucraina și Gaza și tulburările din Marea Roșie din cauza atacurilor Houthi, se așteaptă ca trei concursuri electorale din 2024 să joace un rol catalizator pe piața globală a energiei: în SUA, Rusia și Venezuela, scrie energypress.gr.

Piețele urmăresc cu nerăbdare concursurile din SUA, cântărind șansele realegerii lui Donald Trump, în Venezuela, unde Maduro încearcă să blocheze opoziția să participe la alegerile din 2024, și în Rusia, cu Putin - deja la putere din 1999 - să se pregătească pentru un alt mandat grație modificărilor constituționale.

În Statele Unite - 5 noiembrie 2024

A existat o schimbare majoră în politica energetică a SUA sub administrația Biden, cu o absență notabilă a accentului pe securitatea energetică. Analiştii spun că această schimbare este evidenţiată de lipsa unui oficial la nivel de cabinet care să ghideze politicile energetice internaţionale şi de degradarea rolului securităţii energetice în securitatea naţională a SUA.

Administrația Biden s-a retras și din proiectele legate de proiectele de combustibili fosili din străinătate. Sectorul combustibililor fosili continuă să domine consumul de energie intern și global.

Și în timp ce politica energetică internațională nu este pe vot la alegerile din SUA din 2024, rezultatul alegerilor va afecta profund rolul SUA în evoluțiile energetice internaționale. Politicile energetice actuale ale SUA au stabilit noi reguli pentru angajamentul american pe scena internațională. Deși aceste noi reguli au primit puțină atenție pe plan intern, ele au avut un impact uriaș asupra activității SUA în străinătate.

Este indicativ faptul că în Strategia de Securitate Națională din octombrie 2022 nu există un capitol special privind securitatea energetică.

Strategia de Securitate Națională a SUA menționează „energie” de 50 de ori, dar de mai mult de jumătate din ori împreună cu „energie curată”, „energie regenerabilă” sau „tranziție energetică”. Toate referințele la combustibilii fosili din strategie sunt negative, în timp ce nu a existat o singură referire la gazele naturale.

Casa Albă a transformat politica energetică într-un subset al politicii climatice.

Ca parte a efortului său de a trece de la combustibilii fosili, administrația Biden a emis instrucțiuni la sfârșitul anului 2021 tuturor agențiilor guvernamentale americane să se abțină de la finanțare, promovare, discutare, consiliere sau chiar oferi asistență tehnică legată de producția sau comerțul de combustibili fosili. Prin urmare, Departamentul de Stat al SUA a trimis o telegramă tuturor ambasadelor SUA din străinătate, îndemnându-le să se abțină de la a discuta despre combustibilii fosili cu omologii lor din străinătate.

În plus, în decembrie 2021, administrația a anunțat oficial încetarea finanțării publice din SUA pentru proiectele de peste mări care produc sau transportă combustibili fosili.

Aceste interdicții de politică s-au extins și asupra gazelor naturale, distanțându-se de politicile lui Obama, care a tratat gazele naturale în mod diferit față de cărbunele și petrolul și a promovat proiecte de gaze naturale.

De exemplu, Casa Albă Obama a susținut noi proiecte de aprovizionare cu gaze, cum ar fi Coridorul de Sud al Gazelor Naturale, care livrează gaze din Marea Caspică către Europa, pentru a reduce dependența Europei de aprovizionarea cu gaze rusești și pentru a îmbunătăți astfel securitatea energetică a aliaților SUA.

Rusia: 15-17 martie 2024

Președintele rus Vladimir Putin a înlăturat toate obstacolele în calea candidaturii sale la președinție în martie anul viitor. În acest scop, principalul critic al Kremlinului, Alexei Navalny, este închis și nimeni nu știe unde se află acum.

Navalnîi, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea la închisoarea 1K-6 din afara Moscovei, nu a apărut la nicio audiere programată în decembrie, potrivit The Moscow Times, iar avocații săi nu l-au văzut din 5 decembrie.

În august, Navalny a fost condamnat la 19 ani de închisoare sub acuzația de „extremism”.

Rusia în 2024 va aduce, fără îndoială, o nouă victorie pentru Putin, dar prietenii și loialiștii săi se schimbă, iar asta înseamnă o redistribuire a activelor și o țară care nu acceptă noi investiții. Victoria sa, desigur, nu va șoca piața și nu va avea un impact foarte mare asupra prețurilor petrolului și gazelor, care au reprezentat de multă vreme orice primă pe care Putin trebuie să o comandă. Cu toate acestea, o înfrângere a lui Putin ar tulbura piețele din cauza incertitudinii uriașe pe care ar provoca-o.

Putin, în vârstă de 71 de ani, nu pare să fi fost slăbit semnificativ de lovitura de stat eșuată a lui Wagner de la începutul acestui an. Contra-atacul Ucrainei a dat semne de stagnare. Și în timp ce economia poate să nu fie stabilă din cauza efortului de război, mașina de propagandă lucrează din greu și împinge o narațiune diferită, care pare să funcționeze. Și majoritatea analiștilor se pregătesc pentru o formalitate care ar valida omniprezența lui Putin.

Pentru petrol, acest lucru va însemna mai mult decât status quo-ul actual al războiului din Ucraina și sancțiunile occidentale și plafoanele de preț pur și simplu să devină norma.

Venezuela – (programat pentru 2024)

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a ajuns la un acord cu Washingtonul pentru a reduce temporar sancțiunile asupra petrolului venezuelean. Acordul era pentru alegeri libere și corecte și nu ar încerca să împiedice participarea opoziției.

Prima sa mișcare a fost să emită mandate de arestare pentru unele figuri din opoziție, inclusiv fostul lider al Adunării Naționale Juan Guaido și oficialii candidatului la președinție al opoziției, Maria Corina Machado.

Aceasta a coincis cu un referendum privind anexarea Essequibo, regiunea bogată în petrol din Guyana, care reprezintă aproximativ două treimi din teritoriul țării. În timp ce Guyana și Venezuela au purtat discuții de atunci și au promis că vor evita un conflict militar pe această temă, analiștii cred că este un joc conceput pentru a ocoli alegerile prin escaladarea la un nivel care i-ar permite să declare starea de urgență.

Așadar, sub presiunea unui „episod internațional”, Maduro va găsi legitimitatea de care are nevoie pentru a declara starea de urgență și a anula alegerile din 2024, sau cel puțin a le amâna pe termen nelimitat.

Acest lucru s-ar putea transforma într-o cutie a consecințelor geopolitice a Pandorei, deoarece Maduro este adesea folosit ca o marionetă în scopuri chinezești și iraniene.

După cum a remarcat istoricul Gregory Copley pentru Oilprice.com la începutul lunii decembrie, China și Iranul lucrează cu Maduro pentru a escalada criza din Guyana, ca o modalitate de a forța Washingtonul să-și retragă forțele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.