Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează o iarnă foarte grea pentru românii care au sobă. Lemnele de foc s-au scumpit cu 15 la sută

Facebook
lemne soba

Românii care au sobă pe lemne vor plăti în această iarnă cu 15% mai mult față de anul trecut. Autoritățile au căutat diferite variante pentru a plafona prețul la lemnele de foc și chiar au promis vouchere pentru consumatorii considerați vulnerabili, situația însă pare scăpată de sub control.

Prețul pentru un metru cub de lemne de foc pornește de la 300 de lei și poate ajunge până la 1100 de lei, în funcție de calitatea lemnului, spun specialistii.

Aceștia se plâng atât de raportul dintre preţul pe care îl au de achitat la licitaţiile organizate de diferite ocoluri silvice şi preţul cu care ar trebui să vândă marfă, cât şi de cheltuielile suplimentare pe care le mai au de suportat, cum ar fi costurile de manipulare şi de transport, potrivit Realitatea.net.

Romsilva a publicat pe site-ul său oficial lista prețurilor pentru vânzarea de lemn de foc pentru populație.

În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne, care va fi împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.

„Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 - cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a declarat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.

Costul lemnului poate varia considerabil în funcție de multiple factori precum calitatea să calorică, esența (tipul) de lemn, locul de unde a fost achiziționat (marginea pădurii sau livrat la domiciliu) și alți factori de acest gen. În plus, odată cu apropierea sezonului rece, costul acestuia are tendința de a crește.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.