Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urşii polari sunt ameninţaţi de prezenţa umană crescută în zona arctica a Rusiei

https://www.google.ro/search?hl=ro&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=626&ei=jCU-W-msNqiSmwWvxKPoDQ&q=urs+polar&oq=urs+polar&gs_l=img.3..0l6j0i30k1l4.4270.5493.0.5618.10.9.0.1.1.0.125.608.4j2.6.0....0...1ac.1.64.img..3.7.610.0..35i39k1.0.A0cOWsyF5V4#imgrc=so
Urs Polar

Urşi polari în zone rezidenţiale: scena, recent observată în arhipelagul rus arctic, riscă să se repete având în vedere topirea gheţarilor şi creşterea prezenţei umane într-o regiune dezvoltată strategic pentru Moscova, potrivit oamenilor de ştiinţă, relatează marţi AFP preluată de Agerpres.

Imaginile incidentului au făcut înconjurul lumii: zeci de urşi polari în căutare de hrană au invadat în luna februarie Belushia Guba, principalul oraş din arhipelagul rus arctic Novaia Zemlea, unii intrând în clădiri şi devenind agresivi.

"Invazia'' urşilor polari a determinat autorităţile din arhipelagul arctic să declare stare de urgenţă.

Pe reţelele sociale, utilizatorii au criticat autorităţile, acuzate că au lăsat grămezi de gunoaie să se acumuleze la periferia zonelor locuite ale arhipelagului unde există o garnizoană militară.

Mai presus de orice neglijenţă, tendinţele fundamentale explică un fenomen care se va mai repeta: creşterea prezenţei ruseşti în Arctica pentru explorarea hidrocarburilor, deschiderea unei noi căi maritime pentru comerţul mondial şi creşterea numărului de baze militare.

"Dezvoltarea Arcticii va creşte fără îndoială riscul conflictelor cu oamenii, mai ales că urşii polari îşi pierd în prezent zonele de locuit în mai multe regiuni", a spus biologul Anatoli Kotchev.

Arhipelagul Novaia Zemlea, situat între Marea Kara şi Marea Barenţ, este un bun exemplu de teritorii în care interesele Moscovei se află în conflict cu habitatul urşilor polari.

Zona este afectată de o topire rapidă a gheţarilor, potrivit organizaţiei Polar Bears International.

"Datele arată că gheaţa se forma anterior nu departe de Belushia Guba în decembrie. De mii de ani, urşii au migrat acolo în această perioadă pentru a vâna foci. În acest an, au sosit şi nu exista gheaţă", a spus Ilia Mordvinţev, care a făcut parte dintr-un grup de oameni de ştiinţă trimişi în zonă în timpul crizei "invaziei" urşilor polari.

Deşi gheaţa s-a format în cele din urmă şi urşii au putut să plece din nou la vânătoare, repetarea unui astfel de scenariu nu este exclusă, a spus el.

Fost sit sovietic de testare de arme nucleare, Novaia Zemlea este un teritoriu închis publicului şi armata construieşte în prezent noi infrastructuri. Un nou port urmează să apară în curând în zonă, în timp ce rezervele de metale preţioase ar putea fi exploatate.

După sosirea noilor contingente de poliţie militară anul trecut, în oraşul Belushia Guba trăiesc în prezent 2.000 de persoane

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.