Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen a propus impunerea de taxe vamale la cerealele importate din Rusia

Euronews
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus joi impunerea de taxe vamale la cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre nemulţumirea fermierilor din UE, transmite AFP, citat de AGERPRES.

"Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse", a declarat Von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul primei zile a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE de la Bruxelles.

Această măsură va priva Rusia de veniturile din aceste exporturi şi "va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE", a subliniat preşedinta Comisiei.

Această propunere are loc pe fundalul unei mişcări de furie în rândul fermierilor din întreaga Europă.

Ea va trebui să fie ratificată de o majoritate calificată a statelor membre, adică de cel puţin 15 ţări reprezentând 65% din populaţia UE.

Conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), produsele agricole ruseşti sunt până în prezent scutite de taxe vamale în UE

În diferitele seturi de sancţiuni adoptate împotriva Moscovei după invazia Ucrainei în februarie 2022, europenii au avut grijă să nu vizeze sectorul agricol sau îngrăşămintele. Se temeau de destabilizarea comerţului cu cereale în întreaga lume şi de slăbirea securităţii alimentare a ţărilor terţe din Asia şi Africa, foarte dependente de puterea agricolă rusă.

Dar această deschidere către importurile ruseşti irită Kievul."Remarcăm că, din păcate, accesul Rusiei la piaţa agricolă europeană rămâne nelimitat", a deplâns situaţia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în timpul unei videoconferinţe cu cei 27.

Cehia, Polonia şi cele trei state baltice cer chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus.

Cu toate acestea, cultivatorii de cereale europeni, în special în Franţa, sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia contribuie la scădere preţurilor mondiale şi perturbă balanţa comercială. Încurajată de dificultăţile Kievului în a-şi livra cereale şi oleaginoase, Moscova a lansat, de fapt, o vastă ofensivă comercială în Africa şi Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.