Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen acuză statele membre UE de egoism în pandemie: Hai să acţionăm împreună cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici

letteradonna.it
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat joi "reflexul iniţial" al statelor membre de a ridica bariere în cadrul UE pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului, salutând în acelaşi timp răspunsul blocului comunitar care a urmat, relatează AFP, scrie Agerpres.

"O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată ridicând bariere între noi. Şi, totuşi, acesta a fost exact primul reflex pe care l-au avut numeroase ţări europene", şi-a exprimat regretul preşedinta CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, cu ocazia unei reuniuni excepţionale la Bruxelles. „Niciun stat membru nu poate gestiona singur această criză”, a subliniat ea.

"Într-un moment în care Europa are cu adevărat nevoie să dea dovadă de spiritul lui 'toţi pentru unul', prea multe persoane au răspuns mai întâi printr-un 'doar pentru mine'. Şi când Europa a trebuit cu adevărat să dea dovadă că nu este o 'Uniune pentru zilele frumoase', prea multe persoane au refuzat într-o primă fază să îşi împartă umbrela", a mai afirmat ea, fără a numi vreo ţară în mod special.

Şefa executivului comunitar s-ar prezentat într-o sală de plen aproape goală a PE, în contextul în care legislativul a introdus proceduri excepţionale pentru ca eurodeputaţii să poată vota de la distanţă măsurile de urgenţă adoptate de UE în încercarea de a atenua consecinţele negative ale pandemiei.

La începutul crizei, Germania şi Franţa au luat măsuri de restricţionare a exporturilor de materiale de protecţie, după care au revenit asupra deciziilor, reaminteşte AFP.

"Însă nu a fost nevoie de mult timp ca unii să conştientizeze consecinţele acţiunii lor necoordonate. De aceea am luat în ultimele săptămâni măsuri excepţionale şi extraordinare pentru a coordona şi pune în aplicare acţiunea care se impunea", a mai declarat şefa CE.

Parlamentul European urmează să îşi exprime joi votul asupra a trei dintre măsurile de urgenţă propuse de Comisia Europeană: suspendarea temporară a regulilor privind sloturile de pe aeroporturi (pentru a pune capăt zborurilor goale din cauza pandemiei), Iniţiativa de investiţii ca reacţie la coronavirus (mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri ale UE) şi extinderea Fondului de Solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele sanitare.

Într-un discurs în care le-a adus un omagiu celor care continuă să lucreze în timpul crizei, nu doar personalul medical, dar şi casieri, curieri, angajaţii serviciilor de salubritate sau transportatori, Ursula von der Leyen a îndemnat: "Haideţi să acţionăm împreună cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici".

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.