Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen anunță o lege europeneană privind cipurile

Euronews
Ursula von der Leyen

Comisia Europeană va prezenta o lege europeană privind cipurile, în contextul unui deficit mondial de semiconductori, care paralizează mai multe sectoare de activitate, iar Europa este din ce în ce mai dependentă de importurile chinezeşti sau americane pe această piaţă, a cărei valoare este estimată la 440 de miliarde de euro, transmite AFP, potrivit Agerpres

Scopul este de a crea un ecosistem european al cipurilor de ultimă generaţie, care să includă producţia. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării şi se vor dezvolta noi pieţe pentru tehnologiile europene revoluţionare, a explicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa deputaţilor europeni, miercuri, la Strasbourg.

Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri, datorită cărora funcţionează numeroase dispozitive şi nu numai: de la telefoanele inteligente şi trotinetele electrice la trenuri sau la întregi fabrici inteligente. În prezent, întregi linii de producţie funcţionează deja la viteză redusă, în ciuda creşterii cererii, şi asta din cauza deficitului de semiconductori. În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanţ valoric, de la proiectare la capacitatea de producţie, a scăzut. Suntem dependenţi de cipuri de ultimă generaţie fabricate în Asia, a expus situaţia şefa Executivului UE.

Din acest motiv, nu este vorba doar de o chestiune de competitivitate, ci şi de suveranitate tehnologică, a punctat ea.

Oficialul european a admis că nu este o sarcină uşoară şi că unii afirmă că un astfel de deziderat este o utopie. Dar, a remarcat von der Leyen, aşa s-a spus şi despre Galileo în urmă cu 20 de ani, iar în cele din urmă proiectul a fost o reuşită. ''Azi, sateliţii europeni oferă sistemul de navigaţie unui număr de peste 2 miliarde de telefoane inteligente din întreaga lume. Suntem lideri mondiali'', a spus ea, îndemnând la o reuşită similară şi în ceea ce priveşte semiconductorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.