Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen îl pune în gardă pe Charles Michel după incidentul 'Sofagate' de la Ankara

Euronews
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Euroene (CE) Ursula von der Leyen l-a primit pe preşedintele Consiliului European Charles Michel pentru prima oară după incidentul diplomatic de protocol ”Sofagate” de la Ankara, unde a fost nevoită să se aşeze pe o sofa şi nu alături de Michel şi Recep Tayyip Erdogan, şi l-a avertizat că nu va permite ca o asemenea situaţie să se repete, relatează AFP.

”Preşedinţii von der Leyen şi Michel au participat la o reuniune săptămânală obişnuită şi au dscutat despre o serie de probleme de actualitate”, a anunţat un purtător de cuvânt al CE, luni, în urma acestei reuniuni.

Întâlnirea a avut loc luni seara la Berlaymont - sediul CE - şi a durat aproape două ore.

Ursula von der Leyen ”a anunţat în mod clar că nu va mai permite ca o asemenea situaţie să se repete”, declară o sursă de la CE.

Scandalul provocat de poziţia acordată lui Charles Michel în cadrul reuniunii lor de marţea trecută la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost trăit ca un afront de către Ursula von der Leyen.

Preşedinta CE a fost plasată în spate, pe un divan, în timp ce Charles Michel şi Recep Tayyip Erdogan se aşezau pe singurele două fotolii disponibile la reuniune.

Serviciile Consiliului dau asigurări că Charles Michel deţine preşedinţia în protocolul internaţional.

Comisia contestă această interpretare şi reclamă acelaşi rang protocolar al celor doi lideri.

Ursula von der Leyen le-a cerut serviciilor sale să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului European în vederea ”găsirii unui «modus vivendi», pentru evitarea unor asemenea situaţii pe viitor”, a anunţat un purtător de cuvânt CE, Eric Mamer.

Un memorandum - care prezintă în cinci puncte poziţia preşedintei CE, pe baza ”interpretării regulilor în vigoare” - a fost transmis prin e-mail colaboratorilor lui Charles Michel, a precizat el.

Textul este considerat dept ”o serie de condiţii” impuse de către CE, cu voinţa de a ”slăbi Consiliul European”, declară pentru AFP un reprezentant al Consiliului, organul care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

”Comisia profită de acest incident pentru a pune în discuţie tratatele, mai ales Articolul 15”, care prevede responsabilităţile fiecăruia, susţine el.

Executivul european respinge faptul că ar avea o asemenea intenţie.

”Noi nu revendicăm nimic în plus faţă de ceea ce se află în tratate”, dă asigurări Eric Mamer.

”Nu este vorba absolut deloc de faptul că doamna von der Leyen vrea să vorbească în locul preşedintelui Consiliului în probleme de politică externă şi de securitate comună”, subliniază el.

Criticat de numeroşi europeni din cauza tăcerii sale la Ankara, Charles Michel s-a apărat de acuzaţii se sexism şi a dat asigurări, într-un interviu acordat mai multor publicaţii europene, că nu reacţionat pentru a evita ”un incident (diplomatic) mult mai grav” cu Ankara.

”Nu vă ascund faptul că nu dorm bine noaptea de atunci”, a declarat el.

Cei doilideri au vorbit luni pentru prima oară de la incident, în pofida unor încercări anterioare ale lui Charles Michel - fără succes - de a o contacta pe Ursula von der Leyen.

”De la Ankara, preşedinta s-a dus în Iordania, iar apoi în Germania, pentru prima oară de la Crăciun, pentru a se întâlni cu familia, iar în acest sejur ea şi-a privilegiat relaţiile familiale”, a explicat purtătorul de cuvânt al CE.

Preşedinţii celor două instituţii europene urmează să fie audiaţi marţi seara de către liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE), unde s-a solicitat o dezbatere pe tema ”Sofagate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.