Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen merge peste Joe Biden, la Washington: Acordul dintre UE şi SUA, pe lista discuțiilor

Euronews
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinte SUA, Joe Biden, se vor întâlni miercuri la Washington pentru a discuta despre acordul dintre UE şi SUA privind suspendarea reciprocă a unor taxe vamale şi despre alte subiecte, a anunţat luni executivul comunitar, potrivit agenţiei EFE, anunță Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt Dana Spinanţ a declarat la conferinţa zilnică de presă a Comisiei că la această întâlnire va fi abordat ''un larg evantai de teme'' care interesează ambele părţi.

Întâlnirea de la Casa Albă va urma discuţiilor pe care Von der Leyen şi Biden le-au avut în ultimele zece zile. Dana Spinanţ a evidenţiat printre acestea reuniunea G20 de la Roma, unde Von der Leyen şi Biden au anunţat un acord pentru suspendarea taxelor vamale pe care UE şi SUA şi le-au impus reciproc în timpul administraţiei Donald Trump.

Conform acestui acord, sunt suspendate taxele vamale de 25% asupra oţelului şi de 10% asupra aluminiului importate din UE, precum şi a taxelor pe care UE le-a impus ca represalii asupra mai multor produse americane, inclusiv whisky-ul ''bourbon'', untul de arahide, afinele sau sucul de portocale.

SUA şi UE au mai convenit să negocieze un nou acord comercial global pentru abordarea problemei excesului capacităţilor mondiale de oţel şi aluminiu, în special cele ale Chinei.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a amintit de asemenea că Biden şi Von der Leyen au mai discutat la Roma în cadrul unei dezbateri despre blocajele în lanţurile globale de aprovizionare şi apoi la alte evenimente desfăşurate în cadrul conferinţei COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, unde amândoi au susţinut pactul pentru reducerea emisiilor de metan cu 30% în acest deceniu.

Un pas important în îmbunătăţirea relaţiilor UE-SUA a fost acordul anunţat în luna iunie privind suspendarea timp de cinci ani a taxelor vamale reciproce instituite în disputa legată de subvenţiile pe care le acordă fiecare propriilor producători de avioane - SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.