Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USB: Legea finanțării partidelor blochează participarea activă a diasporei la campania electora

online bani finantare campanie

Reprezentanții USB si ASB , Dan Podaru și Anca Vlăduță, au susținut, în cadrul dezbaterii publice organizate de către Autoritatea Electorală Permanentă , că noua Lege a finanțării partidelor blochează participarea activă a diasporei la campaniile electorale din țară.

,,Campaniile de crowdfunding (donații on-line, donații prin SMS), care sunt deja o obișnuință în democrațiile consolidate, sunt practic imposibile în baza Normelor metodologice, din două motive: obligația întocmirii unui contract de donație, indiferent de suma donată și obligația preluării codurilor numerice personale ale persoanelor fizice donatoare. Aceste condiții fac imposibilă participarea activă a diasporei la campaniile electorale din țară,, a declarat Anca Vlăduță.

O altă problemă ridicată de reprezentanții USB și ASB în cadrul discuțiilor purtate la sediul AEP este legată de faptul că unele prevederi din Normele metodologice contravin chiar Legii. Astfel, în cazul Municipiului București, pentru rambursarea de către stat a cheltuielilor din campania electorala, legea prevede obținerea pragului de 3% prin cumularea voturilor obținute la pozițiile de primar general, primari de sector, Consiliul General al Municipiului București, Consiliile Locale ale sectoarelor, iar în Normele metodologice se prevede obținerea simultană a scorului de 3% la fiecare dintre cele patru categorii de vot.

Spre exemplu, dacă un partid obține în alegeri 8% din voturi pentru funcția de primar general, 8% pentru primari de sector, 8% pentru Consiliul General și 2% pentru Consiliile locale ale sectoarelor, conform legii are dreptul la rambursarea cheltuielilor, însă conform Normelor metodologice nu are acest drept.

În acest context, ,, este vorba de un blocaj al participării partidelor mici la procesul electoral, deși spiritul legii, cel puțin enunțat, este acela al deschiderii pentru o participare cât mai largă la alegeri. ,, după cum au susținut reprezentanții USB și ASB la discuții.

Dezbaterea de la sediul AEP a avut loc în urma în urma solicitării Uniunii Salvați Bucureștiul și Asociației Salvați Bucureștiul, înregistrate la Autoritatea Electorală Permanentă cu nr. 14243/27.07.2015.

La discuții au luat parte reprezentanți ai partidelor politice și ai organizațiilor neguvernamentale intersate de procesul electoral din România. În urma dezbaterilor și a propunerilor expuse , AEP va veni cu punctul său de vedere la Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/ 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.