Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR a depus un proiect de lege la Senat pentru ca mamele să poată beneficia, după naştere, de consiliere psihologică

sigla USR
USR

Deputatul USR Filip Havârneanu a co-iniţiat şi depus un proiect legislativ pentru ajutorarea femeilor din România care riscă să sufere de depresie postpartum. Iniţiativa legislativă prevede ca mamele să poată beneficia, după naştere, de servicii de consiliere psihologic, potrivit news.ro.

Proiectul de lege, înregistrat pentru dezbatere la Senat, completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilităţii ca femeile să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere într-un interval de 126 de zile de la naştere, arată un comunicat de presă al USR.

Cele maximum şase ore de ajutor de specialitate vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul maternităţii în care s-a născut copilul.

„Este un proiect transpartinic pentru că e important ca mamele să fie ajutate şi înţelese, nu ca partidele să aibă un proiect de bifat pe agendă. Sunt numeroase studii de eficienţă care arată că simptomele depresiei postpartum se îmbunătăţesc după prima şedinţă şi prezintă o ameliorare semnificativă după primele şase şedinţe. Aşadar, prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor acestor tulburări. Până acum, diverse comunităţi solide, organizaţii şi asociaţii au ajutat prin diferite campanii, au oferit informaţii, au creat grupuri de discuţii şi fac o treabă minunată, dar nu este suficient. Statul trebuie să fie primul care intervine, să ofere acest suport atât de important şi să-l facă accesibil, să protejeze mamele cu dificultăţi emoţionale, dacă ne dorim pe mai departe copii dezvoltaţi armonios şi mame puternice”, a declarat deputatul USR Filip Havârneanu, conform sursei citate.

În prezent, maternităţile prevăd, în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultaţii şi tratamente, şi cabinetul psihologic. Până acum, însă, mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce este insuficient, pentru că marile provocări emoţionale, afective, psihologice, apar după naşterea bebeluşului, în primele luni.

Proiectul USR vine să corecteze această problemă, eliminând bariera temporală actuală şi propunând ca mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni. Naşterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, şi cu stări de anxietate sau depresie, cu griji copleşitoare şi multe necunoscute, cu temeri şi situaţii în care ele se simt depăşite şi au nevoie de psihoterapie, dar foarte multe nu îşi permit aceste servicii. În general, o şedinţă de psihoterapie costă în jur de 200 de lei, iar pentru multe persoane este o dificultate financiară.

„Este nevoie de o schimbare în bine şi de sprijin pentru mame în această direcţie. Putem contribui la reducerea abandonului în maternităţi, putem chiar să salvăm vieţi”, mai precizează sursa menţionată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.