Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR a inițiat un pachet legislativ care să ofere sprijin refugiaţilor din Ucraina

Inquam Photos / George Calin
plen camera deputatilor parlament

Patru deputaţi de la USR au anunţat că depun, luni, la Parlament, un pachet de iniţiative legislative care au drept scop să ofere sprijin refugiaţilor din Ucraina.

"Depunem un set de legi legate de criza din Ucraina, de situaţia sanitară şi de refugiaţi. Avem trei proiecte de lege", a anunţat deputatul Cătălin Teniţă.

Potrivit acestuia, unul dintre proiecte se referă la debirocratizarea în angajările celor care vor veni din Ucraina, al doilea se referă la chestiunea voluntarilor în situaţii de urgenţă, iar cel de-al treilea proiect vizează acele facilităţi oferite angajatorilor şi celor care vin din Ucraina, ca refugiaţi, pentru a fi integraţi în spaţiul economic românesc.

Primul proiect prevede un mecanism oferit Guvernului privind declararea de crize şi de a putea ca angajaţii care lucrează la firme să acorde, cu acordul angajatorilor, posiblitatea să facă activităţi de voluntariat în cadrul unor ONG-uri, activităţi care vor fi decontate cu un plafon maxim de 75% din salariul mediu brut, limitat la cinci zile pe lună, a precizat deputata Diana Buzoianu, potrivit Agerpres.

"Este un mecanism care va facilita posiblitatea de implicare activă a unor oameni care altfel n-ar fi putut în anumite situaţii de criză în care Guvernul are nevoie să se mişte foarte eficient", a explicat ea.

Deputata Pollyanna Hangan propune, prin cel de-al doilea proiect, posibilitatea ca refugiaţii din Ucraina să se angajeze imediat, respectând aceleaşi norme pe care le respectă românii pentru a se angaja, respectiv pentru a intra pe piaţa muncii din România, oferind în acelaşi timp suport financiar angajatorilor. Proiectul prevede, totodată, sprijin financiar pentru familiile care se refugiază în România şi accesează statutul de azilant în ţara noastră.

Deputata Oana Ţoiu, care a prezentat al treilea proiect de lege, a amintit că ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că cetăţenii ucraineni au drept de muncă în România până la 9 luni, timp în care pot să ceară permisul de lungă şedere.

"Adevărul este însă că aceasta este o lege din 2020 şi nu poate să fie aplicată în situaţii de război. (...) Avem o iniţiativă legislativă care să rezolve toate problemele, să o transmitem şi ministrului, să o poată prelua în OUG", a afirmat Oana Ţoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.