Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR acuză un control al internetului: 'Miliția internetului', sub comanda lui Valeriu Zgonea

captura video
valeriu zgonea

Reprezentanţii USR au condamnat intenţiile Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de a crea o „Miliţie a Internetului” sub pretextul că implementează Regulamentul privind o piaţă unică pentru serviciile digitale (DSA), adoptat la nivel european. „România, la fel ca restul statelor europene, trebuie să stabilească legislaţia secundară pentru aplicarea acestui Regulament, iar ANCOM este instituţia desemnată să se ocupe de asta. Regulamentul european ar trebui să ne ţină pe noi toţi în siguranţă în spaţiul virtual, dar în România, instituţia condusă de omul numit de PSD, Valeriu Zgonea, îl implementează punând control la ce facem pe net”, mai precizează partidul, în comunicatul de presă.

Cadrul legal pe care l-au publicat în transparenţă arată că statul condus de PSD şi PNL se pregăteşte de un atac direct la libertatea de exprimare şi doreşte un control al Internetului pe modelul regimurilor dictatoriale, mai spune sursa citată.

Polițiști detașați la ANCOM

Senatoarea Silvia Dinică, preşedinta Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, arată că detaşarea poliţiştilor în cadrul ANCOM, cu scopul de a verifica conţinutul postat pe platforme digitale, transformă Agenţia dintr-o instituţie de control în folosul cetăţeanului într-o veritabilă poliţie a internetului.

„Ceea ce în Europa se face din grijă pentru utilizatori şi printr-o intervenţie neintruzivă la noi devine un instrument de sancţiune şi teroare, care nu iartă pe nimeni. Fie că vorbim despre un furnizor mare sau un om obişnuit care are un blog, pedepsele sunt aceleaşi şi sunt usturătoare. Această nouă Miliţie are acoperirea legală pentru a nu ierta pe nimeni”, a afirmat senatoarea USR Silvia Dinică.

„Militarizarea internetului”

Deputatul Radu Miruţă, secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, susţine că ANCOM se transformă, sub conducerea lui Valeriu Zgonea, din agenţia care trebuie să decidă cui i se aplică nişte prevederi de bun-simţ pentru un Internet mai sigur într-o instituţie care vrea să militarizeze Internetul cu sectoristul, nu cu securitatea cibernetică.

„Ca orice fudul care nu înţelege domeniul, dar se vrea important, absolventul de Căi ferate la seral Valeriu Zgonea începe să pună în dezbatere decizii şi vrea să reglementeze tot ce mişcă, ducând funcţionarea Internetului într-un absurd nerealizabil, dar generator de amenzi. Nu contează că nu funcţionează practic ce vrea ANCOM, important e sa aibă cadru legal să dea amenzi unui mini-website local de ştiri care are acolo o secţiune de comentarii şi care, cel mai probabil, nici habar nu are că ar trebui să îi ducă plocon lui Zgonea nişte formulare de-a dreptul absurde în astfel de cazuri”, a explicat deputatul USR Radu Miruţă, potrivit sursei menţionate.

Regulamentul european conţine o serie de măsuri pentru crearea unui spaţiu digital mai sigur, unde drepturile tuturor utilizatorilor de servicii digitale să fie protejate prin obligarea furnizorilor de servicii digitale de a crea mecanisme de raportare a abuzurilor de pe platforme.

USR cere ANCOM să nu transforme acest regulament bine intenţionat într-o măciucă ce face praf drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi PSD să nu mai numească oameni nepregătiţi profesional în fruntea instituţiilor care se ocupă de digitalizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.