Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR Cluj îi solicită lui Cioloş deblocarea depunerii dosarului Roşia Montană la UNESCO

facebook.com
Dacian Ciolos

Senatorii USR Mihai Goţiu şi Vlad Alexandrescu îi solicită premierului Dacian Cioloş deblocarea depunerii dosarului "Roşia Montană - peisaj cultural" la UNESCO. "Din mandatul dumneavoastră de premier a mai rămas extrem de puţin timp, suficient însă pentru a finaliza un proiect extrem de important, cu o semnificaţie deosebită pentru istoria contemporană şi pentru viitorul României - depunerea dosarului sitului Roşia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ştim că sunteţi iniţiator şi susţinător al strategiei pentru Investiţii Teritoriale Integrate, Roşia Montană fiind una dintre zonele alese pentru a deveni un model de aplicare a acestei strategii. Din acest punct de vedere, valorificarea oportunităţii listării Roşiei Montane la UNESCO reprezintă un vector principal de dezvoltare", precizează senatorii USR într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, remisă marţi Agerpres.

Semnatarii scrisorii precizează că au aflat "cu stupefacţie" că reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Institutului Naţional de Patrimoniu (INP), împreună cu ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, au prezentat acest dosar oficialilor UNESCO de la Paris, săptămâna trecută, dar nu au primit "undă verde" să-l depună. "Din informaţiile pe care le avem, această amânare este cauzată de o neînţelegere, potrivit căreia listarea Roşiei Montane în UNESCO ar putea pune în pericol poziţia României în arbitrajul în care a fost chemată de către Gabriel Resources, compania care intenţionează să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană. Potrivit opiniei specialiştilor în patrimoniu şi în drept pe care i-am consultat, listarea Roşiei Montane în UNESCO reprezintă o uriaşă oportunitate de dezvoltare, dar protecţia patrimoniului cultural de aici este asigurată pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasă A din România. E cât se poate de simplu: legea românească interzice fără echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice", potrivit sursei citate.

Conform senatorilor USR, specialiştii de la INP şi cei din Ministerul Culturii au reuşit să finalizeze în mai puţin de un an dosarul de includere a Roşiei Montane pe Lista UNESCO, proiect iniţiat în timpul "mandatului lui Vlad Alexandrescu". "Finalizarea dosarului atât în privinţa conţinutului, cât şi a procedurilor a fost, de altfel, confirmată public de către actualul ministru al Culturii, Corina Şuteu, într-o conferinţă de presă susţinută luni, 19 decembrie 2016", se mai precizează în documentul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.