Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR dă în Parlament o luptă cu 'cvasi-monopolul' companiilor din utilități

Inquam Photos / George Calin
plen camera deputatilor parlament

Trei deputaţi USR au depus o propunere legislativă prin care facturile fiscale emise de operatorii de servicii publice nu vor mai fi titluri executorii, arată un comunicat de presă al partidului. Legea, spun inițiatorii, ar opri executarea silită abuzivă pentru neplata facturilor.

Adoptarea proiectului ar elimina posibilitatea ca furnizorul de servicii de salubrizare, canalizare ori de alimentare cu apă sau căldură să pună în executare un act unilateral. Adică, ar pune capăt practicii executărilor silite abuzive, spun USR-iștii.

„În România există un cvasi-monopol al prestatorilor serviciilor de utilitate publică. Aceştia sunt unicii beneficiari ai legislaţiei în forma actuală care permite inclusiv blocarea conturilor unei persoane sau instituţii în cazul existenţei unei restanţe. Acest lucru generează un dezechilibru major în relaţia dintre prestatorul de servicii publice şi utilizatori. Consider că acest aspect legislativ trebuie modificat şi sper ca toţi colegii noştri din Parlament să realizeze importanţa votării unei astfel de corecţii necesare”, a precizat deputata USR Pollyanna Hangan, conform sursei citate.

De asemenea, deputata USR Denisa Neagu a spus că „în prezent, neplata unei facturi emise pentru servicii de utilităţi publice îi dă dreptul companiei prestatoare să declanşeze procedura de executare silită a debitorului”.

„Legislaţia actuală îi oferă prestatorului puteri depline şi nu îi oferă debitorului posibilitatea de a se apăra. Astfel, balanţa înclină mereu în favoarea emitentului facturii. Au existat cazuri în care servicii neprestate au fost facturate, iar beneficiarului i s-a aplicat, abuziv, procedura de executare silită. Firesc ar fi ca fiecare situaţie ce implică o creanţă să fie analizată individual, iar debitorul să aibă posibilitatea să se poată apăra, în cadrul unei proceduri legale”, a completat Neagu.

Deputatul USR Mihai Badea a adăugat că au existat foarte multe cazuri în care au fost umflate facturile la servicii de utilitate publică.

„Începând din 2016, facturile pentru servicii de utilitate publică au devenit titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor până la scadenţă poate conduce la executarea silită a consumatorului fără ca o instanţă judecătorească să poată verifica dacă au fost calculate corect sau nu. Au apărut nenumărate cazuri în care servicii de utilitate publică neprestate au fost facturate sau în care facturile au fost umflate la niveluri de neimaginat, iar consumatorilor le-au fost poprite conturile sau le-au fost scoase la vânzare bunurile pentru acoperirea unor datorii inexistente. Această situaţie trebuie rezolvată urgent, mai ales în contextul recentelor majorări ale tarifelor la energie şi gaze, care pune în pericol bunăstarea a milioane de români”, a explicat Mihai Badea.

Proiectul USR abrogă art. 42 alin. (6¹) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, repectiv art. 31 alin. (17) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. În urma abrogării celor două alineate, executările silite pentru neplata unor facturi de utilităţi publice se vor putea face doar în urma unei verificări pe fond de către o instanţă judecătorească, mai indică sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.