Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR este campionul amenzilor din partea Autorității Electorale Permanente. Este urmat de AUR. Ce amenzi au primit PSD, PNL, PMP și Pro România

AEP
sigla AEP

AEP a amendat 163 de formațiuni politice, în controlul efectuat pentru anul 2021, potrivit ultimului raport, suma totală a sancțiunilor fiind de 3,55 milioane de lei, iar cea confiscată, de aproximativ 400.000 de lei.

Cea mai mare amendă a fost la Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat (PNŢCD), de 60.000 de lei, cu o confiscare a unei sume de 154.700 de lei. De altfel, formațiunea este într-un permanent scandal de câțiva ani, între Aurelian Pavelescu și Comitetul Național de Conducere.

Apoi, cele mai mari amenzi în top au fost în valoare de 50.000 de lei, fiind date unor formațiuni mai puțin cunoscute, cum sunt Partidul Național Agrar, Partidul Forța Pensionarilor, Partidul Renașterii Naționale, Partidul Forța Românească sau Partidul Apărătorii Copiilor Noștri. În total, 56 de amenzi de 50.000 de lei. Un număr aproape similar de partide, 58, au scăpat doar cu avertisment.

Din cadrul partidelor parlamentare, formațiunea care a primit cea mai mare amendă este cea condusă de Cătălin Drulă, Uniunea Salvați România. Mai precis, USR a primit o amendă de 30.000 de lei, iar confiscați au fost 15.721,88 lei. Formațiunea condusă de Drulă este beneficiară de subvenții de la stat în urma rezultatelor electorale.

AUR, cea mai mare sumă confiscată la nivel parlamentar

A doua cea mai mare amendă pentru un partid parlamentar a fost dată PNL, adică 25.000 de lei. În plus, a fost confiscată suma de 6.708 lei. Amenzi de câte 15.000 de lei fiecare au primit și PSD și Alianța pentru Unirea Românilor. De la PSD a fost confiscată suma de 12.518,32 lei, în timp ce de la partidul condus de George Simion a fost confiscată cea mai mare valoare din partea unei formațiuni parlamentare, adică 60.443,37 de lei.

Dintre partidele care mai beneficiază de bani de la stat au fost taxate și Partidul Mișcarea Populară, dar și Partidul Pro România. 25.000 de lei a fost amenda pentru PMP, iar suma confiscată a fost de 10.753 de lei. În schimb, formațiunea condusă de Victor Ponta a primit amendă de 15.000 de lei, iar suma confiscată a fost de 6.000 de lei. Pro România s-a confruntat în acea perioadă cu mari probleme de natură financiară după campania electorală din 2020. UDMR n-a fost prinsă în raport.

Motivele de sancționare

Majoritatea amenzilor sunt date pentru că nu au fost depuse rapoarte detaliate cu veniturile și cheltuielile până la 1 aprilie, după încheierea anului fiscal 2021, sau nu au răspuns solicitărilor AEP de a înainta anumite documente, în termen de 15 zile de la prezentarea solicitării. Un alt motiv a fost faptul că pentru unele organizații teritoriale nu era organizată contabilitate proprie, așa cum e stipulat în Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Instituția care se ocupă de partide este în prezent într-un moment mai dificil, după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General în privința unui posibil conflict de interese al președintelui Constantin Mitulețu-Buică, în urma angajării cumnatei sale la cabinetul unui vicepreședinte. Menținerea la șefie a lui Mitulețu-Buică ar putea fi discutată și în ședința de Coaliție, demnitarul fiind asumat de PSD în funcția pe care o deține la nivel central.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.