Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR îi linişteşte pe consumatorii de droguri: Pedepsele NU cresc, ci rămân cele din prezent

marijuana

După ce şi-a atras criticile consumatorilor de droguri, în special ale propriilor simpatizanţi care fumează marijuana, USR face o serie de precizări despre proiectul votat miercuri în Parlament. Potrivit USR, proiectul iniţial de o deputată a partidului nu creşte pedepsele  pentru cei care deţin droguri pentru consum propriu, ci doar pentru traficanţi.

"USR susține că este nevoie de o dezbatere reală în România pe tema consumului de droguri și etnobotanice, prevenție și reabilitare, dar și pedepse.

Proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop incriminarea produselor etnobotanice, în condițiile în care exista un vid legislativ și din această cauză România a ajuns un paradis al traficanților de astfel de substanțe.

Proiectul face două lucruri: incriminează etnobotanicele, la fel ca drogurile, și crește pedepsele pentru traficanți. Pentru consumatori NU cresc pedepsele, rămân cele din prezent.

În lege sunt tratate separat deținerea în vederea consumului (Articolul 4) și deținerea în scop de comercializare (Articolul 2). Articolul 4 cu privire la consum NU a fost modificat. În schimb a fost modificat Articolul 2 care se referă la trafic.

USR consideră că acest proiect trebuie să facă parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, iar discuțiile pentru o reglementare corectă și modernă în domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue.

De altfel, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical. Există argumente științifice care susțin efectul paleativ al canabisului în cazul unor boli și USR susține această legalizare, așa cum au făcut deja alte state.

USR consideră că trebuie folosite experiențele altor state și studiile realizate în domeniu pentru a elabora o lege mai clară și în România", se arată pe pagina de Facebook a USR.

Potrivit art. 4 din Legea 143/2000, "(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.