Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, într-o situație ingrată în Parlament - Partidul rămâne la mâna lui Cioloș și a lui Orban (surse)

usr

Ruperea unei importante părți din USR are consecințe nefaste pentru acest partid în planul activităților parlamentare. Liderii partidului au putut constata prima dată această situație în privința legea avertizorilor în interes public.

Potrivit art. 146 din Constituție, Curtea Constituțională poate fi sesizată, pentru controlul de constituționalitate a priori a legilor adoptate de Parlament, de cel puțin 50 de deputați sau cel puțin 25 de senatori.

După plecarea mai multor parlamentari spre REPER, partidul lui Cioloș, USR nu mai are decât 46 de deputaților și 23 de senatori. Astfel, fără ajutor din partea foștilor membri ai grupului parlamentar sau din partea parlamentarilor independenți strânși în jurul lui Ludovic Orban, USR nu poate formula sesizări la Curtea Constituțională.

În cazul legii privind avertizorii de integritate, criticată de Kovesi și o parte a societății civile, USR a încercat să negociere strângerea a 50 de semnături în Camera Deputaților și sesizarea CCR, au precizat surse parlamentare pentru stiripesuse.ro.

Demersul USR a eșuat, pentru că nici oamenii lui Orban, nici cei ai lui Cioloș nu au dorit să semneze sesizarea. Potrivit surselor parlamentare, Ludovic Orban ar fi explicat că legea nu este dorită de primarii liberali care îi sunt apropiați și fideli. Pe de altă parte, parlamentarii REPER ar fi cerut documentația pentru a o studia, după care n-au mai dat niciun semn.

Ulterior, în ciuda situației din Parlament, REPER i-a solicitat public preşedintelui Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori semnate de toţi europarlamentarii şi parlamentarii, să retrimită Legislativului spre reexaminare legea avertizorilor în interes public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.