Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR mai trimite o lege la CCR: 'Graţiere mascată'

inchisoare puscarie gratii

Partidul Uniunea Salvați România s-a opus adoptării proiectului de modificare a Legii executării pedepselor și va sesiza Curtea Constituțională, anunţă USR într-un comunicat. Partidul susţine că această lege reduce practic toate pedepsele la o treime și reprezintă o grațiere mascată.

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. USR și PNL au votat împotrivă, dar nu putut modifica rezultatul votului dat de coaliția majoritară formată din PSD, ALDE și UDMR.

Prin modificarea Legii executării pedepselor, deținuții vor primi un beneficiu de șase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiții de detenție improprii. USR a susținut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiții improprii, deoarece perioada de șase zile este mult prea mare.

Vezi şi: Președintele Coaliției pentru Familie, reacție la votul din Parlament: 'Va fi o perioadă complicată'

De asemenea, USR consideră că este excesivă creșterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată și de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

„Acest proiect de lege prevede posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral și periculos. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere: deținuții care au situație materială bună sau o familie care să îi susțină vor putea să renunțe mai ușor la salariul pentru munca prestată, față de un deținut fără susținere sau fără familie”, a explicat deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

În plus, instituirea obligativității impusă autorităților din penitenciare de a acorda deținuților unele recompense, fără a putea decide de la caz la caz, în funcție de situația concretă, nu este justificată, mai transmite USR. Printre aceste recompense, sunt enumerate unele care nu pot fi acordate simultan, ci doar alternativ, textul propus având carențe din punctul de vedere al tehnicii legislative, se arată în comunicat.

„Formula propusă de PSD este incorectă pentru ca nu ține cont de situația individuală a fiecărui deținut, ceea ce va conduce la situații inechitabile, în care unii deținuti care beneficiază de condiții bune de detenție se vor bucura de același beneficiu ca și detinuții cazați în condiții mult mai proaste. PSD urmărește doar noi modalități de a-și scăpa membrii și clientela politică de executarea pedepselor la care au fost condamnați pentru furtul sistematic din banii publici”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

USR consideră că actuala putere se folosește în cel mai pervers mod de situția disperată a unora dintre deținuții din închisorile românești, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.