Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR-PLUS vrea procurori cu mai puţină experienţă la DNA - Plenul CSM a dat aviz negativ

Banatul Azi
dna diicot

Plenul CSM a avizat negativ propunerea legislativă a USR-PLUS privind reducerea vechimii necesare pentru a activa ca procuror la DNA şi DIICOT de la 10 ani la 7 ani. În privinţa altor părţi din proiectul USR-PLUS s-a înregistrat egalitate între voturile pozitive şi negative, dar şi o majoritate pentru aviz favorabil pe articolele prin care se doreşte schimbarea reglementării privind transferurile magistraţilor.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de modificare a Legii nr.304/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii vechimii necesare pentru numirea procurorilor la DNA şi 6 DIICOT. (majoritate: 10 voturi pentru "avizare negativă"; 8 voturi pentru "respingerea avizării negative")

Constatând faptul că nu a fost întrunită majoritatea voturilor cu privire la avizarea favorabilă sau cu privire la avizarea negativă a propunerii de abrogare a dispoziţ iilor art. 33 ind. 1 din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare (8 voturi pentru avizare favorabilă, 8 voturi pentru avizare negativă, 2 voturi nule), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, faţ ă de termenul de comunicare a hotărârii de avizare, a stabilit că aceasta să includă, pe lângă avizarea favorabilă a propunerii de reglementare a transferurilor, ambele opinii asupra abrogării dispoziţ iilor legale mai sus-menţ ionate", se arată în ordinea de zi soluţionată a plenului CSM.

Guvernul condus de Florin Cîțu susține adoptarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, iniţiată de deputatul USR-PLUS Oana Murariu, împreună cu alţi 21 de parlamentari USR-PLUS.

Proiectul USR-PLUS poate fi consultat AICI! (.pdf)

Proiectul reglementează pe larg transferurilor în cazul magistraţilor, dar aduce şi alte modificări care nu sunt văzute cu ochi buni de CSM. Astfel, iniţiatorii propunerii legislative vor ca un procuror să poată activa în cadrul DNA sau DIICOT după şapte ani petrecuţi în profesie (inclusiv cei doi ani de INM), faţă de 10 ani cum prevedere legea în prezent. Vechimea de 10 ani a fost introdusă în 2018, modificarea fiind susţinută de ministrul Tudorel Toader. Anterior, un procuror cu doar şase ani vechime putea ajunge la DNA. Mai mult, unii procurori erau delegaţi la DNA de la prachete de judecătorii, neavând experienţa profesională necesară şi fiind uşor de influenţat de cei care i-au delegat pe funcţii cu salarii duble.

Propunerea care nu a putut fi avizată nici pozitiv, nici negativ se referă la abrogarea unui articol din Legea 303/2004, care permite revenirea în magistratură a unor foşti magistraţi cu experienţă. Textul care se doreşte a fi abrogat este următorul: "Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.