Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR propune să se ducă și la asigurători privați banii din contribuția la sănătate a angajaților

Radu Pop
Agerpres
CNAS

USR propune să se ducă și la asigurători privați banii din contribuția la sănătate a angajaților

Parlamentarii USR au propus, marţi, o modificare în sistemul de sănătate, astfel încât fiecare pacient să poată opta dacă rămâne asigurat la stat sau preferă un abonament sau o asigurare la privat, anunță Agerpres.

"Un lucru extraordinar care s-a întâmplat în România în ultimii 33 de ani este tocmai deschiderea către privat, faptul că au putut să apară clinici private, spitale private şi această concurenţă care s-a făcut statului. Această concurenţă este cumva neloială, în sensul în care fiecare cetăţean român plăteşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate 10% din absolut orice venit, dar nu beneficiază neapărat de banii aceia decât în sistemul de stat. Dacă vrea să se ducă într-un sistem privat, trebuie să mai dea o dată bani din buzunarul lui. Există şi posibilitatea ca furnizori privaţi să fie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi acolo sunt o grămadă de impedimente şi o grămadă de probleme. (...) E trist să ai oameni care plătesc şi care nu beneficiază sau trebuie să plătească, să susţină două sisteme în momentul în care chiar au nevoie", a spus deputatul USR Claudiu Năsui în cadrul dezbaterii "Dreptul pacientului de a alege în sănătate", organizată de vicepreşedintele comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu.

Năsui a menţionat că USR îşi doreşte demonopolizarea CNAS şi introducerea concurenţei în sănătate, iar fiecare pacient să poată opta pentru asigurarea sau abonamentul de sănătate pe care îl va avea.

"Sănătatea este a doua cea mai mare cheltuială a statului român. Prima sunt pensiile. Noi ne-am dorit o reformă neutră bugetar, iar asta credem că este demonopolizarea CNAS, introducerea acestui factor de concurenţă. Ce înseamnă demonopolizarea CNAS în mod concret? Înseamnă că fiecare pacient să poată să facă opt-out de la serviciile CNAS pe pachetul de bază. Practic, înseamnă să deschizi piaţa aceasta a asigurărilor sau a abonamentelor. Fiecare pacient să primească 150 de lei pe lună de la stat pentru alegerea aceasta, deci el să îşi aleagă asiguratorul cu o finanţare care îi urmează alegerea. 150 de lei pe lună este mai puţin de jumătate din CASS plătit pe un salariu minim", a explicat Claudiu Năsui.

El a adăugat că, în cazul în care abonamentul sau asigurarea de sănătate ar costa mai mult de 150 de lei pe lună, pacientul poate achita diferenţa din buzunarul propriu.

Claudiu Năsui a menţionat că pentru bolnavii cu boli cronice sau patologii mai ridicate vor rămâne valabile programele naţionale de sănătate cuprinse în bugetul CNAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.