Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, reacţie dură la proiectul care vrea să limiteze accesul la informaţii de interes public: 'Încă o lovitură pe final de mandat'

epochtimes-romania.com
Claudiu Năsui

Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că proiectul conform căruia instituţiile publice pot să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea "sunt solicitate cu rea-credinţă", reprezintă "încă o lovitură pe final de mandat" prin care parlamentarii vor să îngreuneze accesul la informaţii publice.

"Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către 'diverse ONG-uri' şi, ţineţi-vă bine, 'postaci pe Facebook'. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a 'şantaja', a 'ameninţa', a 'hărţui' şi a 'provoca scandaluri publice'. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află", scrie Năsui, pe Facebook.

Potrivit acestuia, proiectul instituie o taxă pentru cererile de informaţii "fără o grilă sau praguri minime sau maxime", taxă care ar urma să se stabilească prin act administrativ.

"Practic, instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue şi largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că, la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii", menţionează deputatul.

Năsui atrage atenţia asupra faptului că proiectul a fost depus joi în procedură de urgenţă şi apreciază că acest lucru este nejustificat.

"Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat", adaugă el.

Autoritatea sau instituţia publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea sunt solicitate cu rea-credinţă, prevede un proiect de modificare a Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, depus la Senat.

Iniţiativa a fost depusă miercuri de deputaţii PSD Vlad Bontea, Claudiu-Augustin Ilişanu, Eliza-Mădălina Ştefănescu (Peţa) şi George-Gabriel Vişan, precum şi liberalul Florin-Claudiu Roman, însă vineri Roman a anunţat că îşi retrage semnătura de pe proiect.

Proiectul propune introducerea în lege a mai multe articole care prevăd că autorităţile pot să refuze accesul la informaţii şi în cazul în care acestea fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidenţiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau ar putea cauza daune uneia dintre părţi în judecarea echitabilă într-un proces, dar şi obligarea solicitantului la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituţia publică, inclusiv pentru documentele oferite online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.