Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR se spală pe mâini... iar bucureștenii rămân cu apa rece!

RADET
centrale Termoenergetica

Deși a revendicat cu insistență conducerea Termoenergetica și deși în fruntea acestei companii au fost numite de aproape jumătate de an persoane dorite de USR, lucrurile nu s-au mișcat deloc în direcția dorită. Dimpotrivă, acestea parcă au început să meargă mai rău de când în fruntea companiei au venit oameni apropiați de actuala conducere a USR București.

În doar câteva luni, clientela USR numită în diverse funcții bine plătite din cadrul Termoenergetica a arătat că nu poate sau nu știe cum să gestioneze un sistem atât de complex cum este furnizarea de căldură și apă caldă din Capitală. Numai că, dând de greu, această clientelă, ca și organizația USR din București a început să se spele pe mâini de angajamentul luat în fața bucureștenilor.

În acest moment devine clar că furnizarea căldurii și apei calde din Capitală este aproape compromisă. Asta după ce, conducerea USR București se angaja în fața opiniei publice că a doua zi după ce preia conducerea Termoenergetica, problema cu apa caldă și cu căldura vor fi ca și rezolvate în Capitală.

Principala formațiune care compune majoritatea din Consiliul General pregătește în aceste zile terenul pentru a se delimita de modul în care a gestionat furnizarea căldurii în apartamentele bucureștenilor. Confruntându-se cu valul uriaș de nemulțumire din partea locuitorilor Capitalei, organizația USR București a apelat la un truc de comunicare, încercând să ia distanță de Termoenergetica și conducerea acestei companii. Conducere care este formată din oameni numiți de USR. Mai mult, reprezentanții USR în Consiliul General iau în calcul să nu crească subvenția la căldură, discutată în contextul creșterii prețurilor la energie.

USR ”se revoltă” împotriva Termoenergetica

Mai mulți membri ai USR din Capitală au început să publice pe paginile lor de socializare texte în care încearcă fie să absolve Termoenergetica de orice responsabilitate pentru deficiențele în furnizarea agentului termic, fie să susțină populist că a pus în vedere conducerii acestei companii luarea diverselor măsuri pentru îmbunătățirea furnizării căldurii. Totul, pentru a arăta că USR este conectat la nevoile bucureștenilor și că această formațiunile le reprezintă interesele.

În încercarea de a se absolvi de responsabilitate, reprezentanții USR se plasează într-o situație de-a dreptul stânjenitoare. Pe de o parte aceștia critică Primăria Capitalei pentru faptul că a reușit să realizeze lucrările de modernizare la doar 15 km de rețea principală de termoficare și că PMB are în pregătire modernizarea altor 210 kilometri de rețea cu bani europeni. Pe de altă parte, reprezentanții USR laudă conducerea Termoenergetica pentru faptul că a pregătit materialele pentru eventualele avarii care vor apărea.

Cu alte cuvinte, din considerente strict politice, investițiile în valoare de sute de milioane de euro sunt rele pentru că de ele s-a ocupat Primarul General Nicușor Dan, iar alocarea din pix a unei sume modice pentru avarii este bună, deoarece măsura a fost luată de directorul general al Termoenergetica, numit în această funcție de USR București. La fel cum este bun din perspectiva USR și angajamentul Termoenergetica de a comunica mai bine avariile care au loc în Capitală. De parcă bucureștenii au nevoie de comunicare în apartamentele reci și nu de căldură.

Creșterea subvenției pentru căldură, o chestiune incertă

Un alt aspect care trebuie remarcat este modelul de vătaf pe care USR îl impune la nivelul CGMB. Un exemplu în acest sens este consilierul general Valentin Necula de la USR care, asemeni unui secretar de partid de pe vremea lui Ceaușescu, se laudă nici mai mult, nici mai puțin cu faptul că grupul din care face parte a chemat la raport conducerea Termoenergetica.

”Având în vedere numeroasele sesizări ale oamenilor legate de căldură, la cererea consilierilor USR-PLUS, am avut marți seara o ședință împreună cu conducerea Termoenergetica și membri din BM. După cum știți, Termoenergetica este condusă majoritar de USR-PLUS prin reprezentanții AGA și membrii CA”, ne explică doct Valentin Necula inițiativa USR, deși un astfel de demers ar putea fi inclus ușor la trafic de influență.

Mai mult, acesta lasă să se înțeleagă faptul că grupul USR ar putea vota împotriva creșterii subvenției la căldură. ”Partea dificilă vine curând la noi: creșterea tarifului gigacaloriei va însemna foarte curând un vot în Consiliul General. Păstrăm costul pentru consumator la fel, deci subvenționăm și creșterea, sau creștem încasările de la consumatori, adică nu mărim subvenția?” întreabă Valentin Necula, sugerând că USR este deschis soluției de a nu majora subvenția de care beneficiază bucureștenii.

Dacă s-ar aplica, această măsură ar lovi în sute de mii de bucureșteni, în special în cei cu venituri mici și persoanele ieșite la pensie. Reprezentanții USR par, însă, să nu fie afectați de acest lucru, având în vedere că electoratul său nu se regăsește în aceste categorii sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.