Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR - Un gest cât o mie de cuvinte

usr

Ieri, am asistat la o premieră în Parlamentul României. O luptă de gherilă între parlamentarii opoziției și cei ai Coaliției guvernamentale. O luptă pierdută, în cele din urmă, de opoziție la vot, dar câștigată în planul imaginii publice. Am putut vedea toate formele de luptă. Proteste în sala de plen, luptă „unu la unu” între senatorul Șerban Nicolae și Cosette Chichirău, încercări de blocare a ședinței, discursuri rostite prin porta-voce, microfoane închise de către președintele de ședință.

Citiți și: Dan Barna de la USR, declaraţii incredibile după nebunia din Parlament: O zi în care democraţia a fost strânsă de gât

Unii ar putea spune că a fost ziua în care parlamentarismul a murit. La un moment dat, un deputat chiar a scris asta pe Facebook, dar a șters în orele următoare. Ai putea spune că într-o țară normală, într-un Parlament normal, toate aceste lucruri nu sunt altceva decât un circ ieftin. Doar că...nu suntem o țară normală, nu suntem un stat care a înțeles cu adevărat principiile democratice. De multe ori, nici majoritatea cetățenilor, nici politicienii nu dau semne că înțeleg cu adevărat principiile și valorile unui stat normal. Așa, se ajunge la „îl votăm chiar dacă a furat, pentru că a făcut ceva”, așa se ajunge la situații în care politicienii ajung să ignore orice principiu, ajung să ignore presiunea publică și avem situații ca cele create la momentul OUG13.

De-a lungul timpului, am avut un Parlament care făcut zid în jurul corupților, și-au salvat colegii și nu au dat voie Justiției să își facă treaba, am avut un Parlament care a votat legi speciale-și-au mărit salariile, și-au făcut pensii speciale. Au fost parlamentari care au pozat tot timpul ca cetățeni de rang unu, sfidând populația.

PSD a demonstrat în ultima vreme ca are un singur obiectiv major: salvarea lui Dragnea. După ce au aruncat câteva creșteri de salarii, după ce au luat câteva măsuri populiste, și-au asigurat susținerea bugetarilor, au trecut la rezolvarea obiectivului major, salvarea președintelui PSD.

În acest moment, realitatea ne arată că nu trăim într-un stat normal, „dictatura majorității” din Parlament a dus până la urmă la schimbarea strategiei opoziției. Aceasta a venit și pe fondul nemulțumirii publicului protestatar care susține că „opoziția este slabă”. De multe ori, până și analiștii de dreapta, ziariștii care se bat și arată nelegiuirile PSD-ului au același discurs: „opoziția e slabă”.

În aceste condiții, strategia folosită ieri de USR a fost un succes. Au reușit să se evidențieze, au reușit să pozeze în „luptători”, au reușit să ia fața PNL, au reușit să fie opoziția pe care și-o dorește electoratul anti-PSD. Chiar dacă Raluca Turcan s-a bătut și ea de la tribuna Parlamentului, toate beneficiile de imagine le ia USR și asta pentru că a reușit să dea impresia că toți deputații sunt pe baricade. Astfel, Raluca Turcan a părut singură, PNL nereușind să intre în acest joc.

Gestul parlamentarilor USR, care au ieșit din Parlament și s-au îndreptat spre protestatarii din Parcul Izvor, având lumina telefoanelor aprinsă a fost un gest de 1000 de puncte. Imaginea simbol a protestelor din Piața Victoriei cu ocazia OUG 13 a fost preluată de parlamentarii USR. Datorită zilei de ieri, aceștia au acum o șansă în plus să devină opțiunea publicului protestatar. Desigur, mai e mult până în momentul în care USR să devină cu adevărat un partid puternic. Nu au structuri, nu au o disciplină de partid, nu au un lider carismatic, dar au un potențial uriaș, acel public care nu dorește să mai aleagă răul cel mai mic. După o bătălie dură în Parlament, au reușit să capitalizeze la maxim, folosind un simplu gest de PR, luminița telefonului.

Citiți și: Deputații au fost EVACUAȚI cu jandarmii, din Palatul Parlamentului: Cei de la USR s-au alăturat, cu becurile de la telefoane aprinse, protestatarilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.