Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vrea CONFISCAREA extinsă a averilor făcute din infracțiuni

captura Antena 3
Dan Barna

Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că depune un proiect de lege de modificare a Codurilor penale, în sensul transpunerii complete şi corecte a Directivei europene din 2014 privind confiscarea extinsă a averilor. ”Prin grija PSD şi a aliaţilor săi, Directiva a fost transpusă deficitar, în beneficiul infractorilor dornici să scape de răspundere penală şi să rămână şi cu averile dobândite ilicit”, a transmis formaţiunea, în timp ce liderul Dan Barna a afirmat că această situaţie trebuie să înceteze, anunță news.ro.

”Averea dobândită prin furt trebuie confiscată. Ani de zile, infractori cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiţi. Această stare de fapt trebuie să încetez şi va înceta”, a declarat, vineri, preşedintele USR, Dan Barna, citat într-un comunicat de presă.

Citește și: Răsturnare de situație! Marcel Ciolacu și-a scris demisia în alb din conducerea PSD. Care este motivul

Potrivit USR, Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţionale săvârşite în Uniunea Europeană trebuia transpusă integral în legislaţia românească până în octombrie 2015.

”Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că ar fi afectat unele interese, drept pentru care Comisia Europeană s-a văzut nevoită să declanşeze procedura de infrigement împotriva României, ceea ce înseamnă că ţara noastră riscă sancţiuni însemnate, care pot ajunge şi la 115.000 euro pentru fiecare zi de întârziere. Puţinele modificări legislative făcute de către autorităţile de la Bucureşti în sensul transpunerii Directivei europene s-au concretizat, mai degrabă, în piedici în calea confiscării extinse, introducându-se în Codurile penale prevederi care restrâng nejustificat aria de aplicare a confiscării extinse (să poată fi confiscate doar bunurile achiziţionate cu cel mult 5 ani înainte sau după săvârşirea infracţiunii şi numai dacă au fost comise anumite infracţiuni, valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată să depăşească vădit veniturile obţinute în mod licit, etc.)”, a transmis USR.

Citește și: Noile reguli anunțate de Marcel Vela pentru perioada stării de alertă. Câte persoane pot sta în aceiași încăpere

Uniunea Salvaţi România consideră că se impune transpunerea de urgenţă şi în integralitate a prevederilor Directivei 2014/42/UE în legislaţia internă.

”Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni este esenţială pentru orice de stat de drept şi pentru o Justiţie completă, înfăptuită până la capăt. Sub acest aspect legislaţia noastră este şchioapă. (...) Au mai existat astfel de proiecte, unele iniţiate chiar de Guvern, dar ele au fost ţinute prin sertarele Parlamentului, în special de Comisia Iordache. Mai mult, proiectul forţat de Dragnea, votat în Parlament şi picat, în cele din urmă, la Curtea Constituţională era chiar contrar acestei directive şi restrângea posibilitatea dispunerii măsurii de siguranţă a confiscării extinse”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Proiectul USR propune modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală astfel încât să se extindă aria infracţiunilor în legătură cu care să poată fi dispusă confiscarea extinsă (să se aplice pentru toate faptele penale pentru care maximul special al pedepsei este de 4 ani sau mai mare, dacă sunt susceptibile de a procura un folos material făptuitorului).

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I-a fost luată Insula Belina și Brațul Pavel. Au revenit în administrarea Apelor Române

De asemenea, proiectul elimină limita de 5 ani pentru dobândirea bunurilor ce pot fi confiscate şi introduce un criteriu de apreciere constând în diferenţa dintre venituri şi „standardul de viaţă” al persoanei condamnate, putându-se include aici şi averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influenţă. Această din urmă modificare se bazează pe realitatea că, de foarte multe ori, pentru a-şi ascunde foloasele infracţionale, cei care comit fapte penale achiziţionează bunuri ori plasează investiţii prin intermediul unor persoane aflate sub influenţa lor, dar care nu au o legătură directă, aparentă, cu infracţiunile în sine.

Nu în ultimul rând, proiectul crează cadrul legal pentru ca instanţa să poată dispune confiscarea extinsă când are convingerea că bunurile supuse confiscării provin din infracţiuni în general, nu numai din fapte penale similare celor pentru care persoana a fost condamnată, şi introduce pentru procuror obligativitatea instituirii de măsuri asiguratorii pentru a pune la adăpost bunurile ce pot face obiectul confiscării speciale sau confiscării extinse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.