DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

USR vrea să conteste la CCR o iniţiativă a lui Florin Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

usr uniunea salvati romania

Parlamentarii USR intenţionează să atace la Curtea Constituţională o propunere legislativă iniţiată de doi deputaţi PSD şi unul de la ALDE, introdusă joi în mapa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, dacă aceasta va fi adoptată, a anunţat, miercuri, preşedintele Uniunii, deputatul Dan Barna, conform Agerpres.

El a denunţat "încercarea de întoarcere a dictaturii în Parlament", în condiţiile în care propunerea legislativă încearcă, potrivit USR, interzicerea posibilităţii de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian-Gheorghe Cucşa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ. "Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie", se mai spune în document.

Iniţiatorii invocă dorinţa unei mai bune organizări a şedinţelor Biroului permanent şi a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării. "În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie", conform amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

"Domnii Iordache, Ciuhodaru şi Cucşa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât ceea ce s-a întâmplat ieri - utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi - să nu mai fie posibilă. Practic, se încearcă interzicerea posibilităţii de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaţilor. Este vorba de modificarea articolului. 120 alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedură pentru a susţine fiecare din amendamente şi a-i cere preşedintelui Camerei să susţină fiecare dintre amendamente. Domnul Iordache ne propune acum o variantă prin care vrea să elimine orice risc ca maşinăria de vot, odată lansată, să mai poată fi blocată", a susţinut Barna într-o declaraţie de presă.

Potrivit acestuia, în noua formulă, articolul 120, alin. 2 are următorul cuprins: "În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei". "Deci, practic, vorbim ca toate amendamentele admise, venite din comisii, să fie aprobate printr-un singur vot, nemaiputând exista dezbatere în aceste aspecte. Partea şi mai gravă urmează în continuare: 'Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie. Deci, vă daţi seama de absurditatea acestei reglementări. Practic, în măsura în care prin votul Camerei sunt admise nişte amendamente, toate cele respinse nu numai că nu mai pot fi menţionate, nu mai pot fi dezbătute, practic ele nu există, chiar dacă în mod foarte probabil şi logic ele nu au nicio legătură cu cele admise - în foarte multe cazuri sunt subiecte diferite. Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorităţii pe ceea ce înseamnă plenul", a explicat Barna.

Acesta a adăugat că, până în prezent, exista posibilitatea ca un deputat să susţină un amendament, în măsura în care el era necesar, în faţa plenului şi să aibă şansa de a convinge plenul. "Acum, prin această încercare de modificare a Regulamentului pe care domnul Iordache a introdus-o, se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor români. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi pe chestiunea justiţiei şi acum pe chestiunea de funcţionare a Parlamentului", a spus Dan Barna.

Barna a menţionat că luni a rămas ca iniţiativa să fie propusă spre aprobare în cadrul Biroului permanent. "Prin această modificare, PSD se gândeşte că, având controlul în comisii, plenul ar trebui să devină un instrument decorativ, care să ridice mâna automat. (...) Evident că este o modificare profund neconstituţională, pentru că elimină exact dreptul deputatului de a susţine în faţa plenului un amendament, exact motivul pentru care cetăţenii îşi trimit un reprezentant în forul legislativ al statului. Evident că vom ataca la Curte dacă va exista această forţare pe care o văd foarte probabilă", a încheiat deputatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.