Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde si cum pot vota cetatenii moldoveni in Romania

REFERENDUM 2012 - MAMAIA

Cetățenii Republicii Moldova care se află în România vor putea vota la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie în cele 11 secții de votare organizate pe teritoriul românesc.

Două dintre acestea se află la București, alte două la Iași, în timp ce orașele Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara vor găzdui fiecare câte o secție de votare.

Cetățenii moldoveni care vor vota în afara granițelor țării o vor putea face inclusiv pe baza pașapoartelor cu valabilitate expirată și nu va fi necesară completarea declarației pe proprie răspundere.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la București, va rămâne la latitudinea birourilor secțiilor de votare să decidă, fără alte aprobări, dacă e necesară extinderea cu două ore a programului de lucru peste ora 21,00, în cazul în care acest lucru se impune.

Pe de altă parte, Guvernul României a aprobat un proiect de hotărâre în conformitate cu care elevii și studenții din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare.

În total, 2073 de secții de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile de duminică, în timp ce în străinătate 95 de secții, de trei ori mai mult față de scrutinul din 2010.

În Italia vor fi deschise 25 de birouri electorale, în România — 11 secții de votare, în SUA — șase, în Franța, Portugalia, Rusia — câte cinci birouri electorale în fiecare. În Spania vor fi deschise patru birouri de vot, iar în Marea Britanie și Canada, câte trei în fiecare țară. În Ucraina vor fi deschise două secții de votare, la Kiev și Odesa. Vor mai fi deschise secții și în alte țări, printre care Grecia, Israel, Elveția, Bulgaria, Austria.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie se vor desfășura în Republica Moldova în baza sistemului proporțional absolut. Pragul electoral pentru o formațiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 și mai multe partide — 11%; și pentru candidații independenți — 2%. Mandatele ce ar trebui să revină candidaților care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depășit acest prag.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, apreciază că alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie în țara sa vor decide viitorul strategic al Chișinăului, dacă va merge spre vest, către integrarea în Uniunea Europeană, sau se va îndrepta către spațiul estic și va opta pentru o uniune vamală "cu multe probleme și cu o structură încă neconturată și nedefinită clar".

"Alegerile, dincolo de aspectul lor pur politic, mai comportă și o conotație geopolitică fiindcă urmează ca cetățenii Republicii Moldova să decidă strategic perspectiva de durată a Republicii Moldova. De aici, caracterul crucial al actualelor alegeri parlamentare. Evident că există opțiuni estice și vestice în societate. Într-o societate democratică, este această confruntare a opiniilor vizavi de viitorul strategic al Republicii Moldova: între Uniunea Europeană, o integrare graduală, și o eventuală aderare la spațiul estic, printr-o uniune vamală, o uniune cu multe probleme, și cu o structură încă neconturată și nedefinită clar", a declarat, vineri, Reniță, pentru AGERPRES.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.