Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va fi Băsescu extremistul de succes?

PSD este partidul care aspiră marea majoritate a votanților naționaliști, în primul rînd pe cei moderați. De 25 de ani PSD și-a făcut o tradiție din a fi partidul conservator-autohtonist de la noi, partid care a preluat elemente din național-comunismul lui Dej și Ceaușescu. Fiind însă un partid care a avut ani de zile puterea succesul său la marginalii antisistem a fost destul de limitat. Aici au intervenit de-a lungul timpului PUNR, PRM și PPDD, fiecare pe felia lui. PUNR nu a fost atît un partid antisistem cît un partid regional, născut dintr-o aripă a Securității.  PRM a fost cel mai de succes partid naționalist și antisistem de la noi. În 2000 Vadim și PRM au scos cel mai bun scor electoral al acestui curent politic relativ marginal.

PRM a dispărut de pe scena politică acum șapte ani iar Vadim a dispărut cu totul de pe scenă acum două zile. PSD se adresează în continuare conservatorilor și naționaliștilor moderați însă Dragnea nu are charisma și electroșocul necesar pentru a atrage românii verzi, nervoși și antisistem. Băsescu, în schimb, are și charisma și știe să mimeze electroșocul mai bine decît orice actriță orgasmul. Și are și bandă liberă.

După dispariția lui Vadim și intrarea PSD-ului într-o relativă acalmie naționalistă cauzată de eșecul strategiei de la prezidențiale și în condițiile în care PSD e la guvernare și nu poate accesa votanții antisistem Băsescu devine principalul favorit pentru tronul verde și cămașa de forță zvăstichie a lui Vadim. Bogdan Diaconu încearcă ceva dar el e specializat pe unguri și nu-i sticlesc suficient ochii, n-are în privire sclipirea aia de ”Here's Johnny!” cu toporul.

Băsescu se adresează celor două categorii de naționaliști care nu vor PSD-ul:

  • naționaliștii marginali antisistem - care nu votează partide mainstream și, mai ales, aflate la putere
  • naționaliștii antipesediști - cei care se identifică cu dreapta și anticomunismul și care prin tradiție nu votează PSD-ul

Din aceleași motive aceste două categorii nu votează nici UNPR-ul.

La ce ne putem aștepta în continuare de la Băsescu și gruparea din jurul său? La un discurs naționalist, antioccidental și antirus, antiestablishment, împotriva justiției și instituțiilor de forță, xenofob și religios-autohtonist. Băsescu are tot ce-i trebuie pentru a deveni extremistul de succes: experiență politică, cinism, inteligență, charismă, disperare și decibeli. Rămîne de văzut cine din spațiul public, intelectual, mediatic și politic îl va urma. Și dacă va prinde alegerile din 2016 în libertate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.