Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va fi Iohannis candidatul forțelor anti-PSD?

iohannis pnl 2

Am ajuns aproape la jumătatea mandatului prezidențial. Klaus Iohannis stă încă bine în sondaje. Cota lui de popularitate este încă bună. A fost un președinte care a preferat să stea departe de lupta politică, dar în momentele grele a intrat în război cu Dragnea și PSD, vezi OUG 13. Iohannis a încercat de la început să se poziționeze „deasupra” clasei politice. Deși nu are „sare și piper”, Iohannis a jucat corect din punct de vedere politic. Fără să exceleze, fără să facă gafe majore, președintele are în continuare prima șansă să câștige prezidențialele din 2019. PSD încă nu are un candidat și este greu de crezut că social democrații vor găsi prea curând prezidențiabilul. Dragnea este în război cu Grindeanu și vom vedea în curând cine câștigă. Candidatul PSD la prezidențiale va avea de decontat și costurile guvernării. Dacă, până acum, social-democrații au mărit salarii și pensii, în anii următori vor trebui să gestioneze toate aceste creșteri și să asigure veniturile necesare la bugetul de stat. Guvernul PSD, oricare va fi el, va trebui să țină economia pe linia de plutire.

În acest moment nu există încă niciun candidat din tabăra PSD care să îi pună probleme lui Iohannis în turul doi. Istoria ne-a arătat că dreapta mobilizată reușește să dea președintele țării. Problemele pentru Iohannis apar însă chiar pe spațiul dreptei. Candidatul dreptei care va ajunge în turul doi va putea câștiga președinția. Pentru a ajunge însă în turul doi, candidatul dreptei trebuie să aibă și o rețea bună de partid și imaginea corespunzătoare.

Ultimele evenimente politice ne arată că ar putea exista și câteva scenarii surpriză.

Plecarea lui Nicușor Dan din USR, combinată cu preluarea partidului de tabăra pro-Cioloș, poate duce la un scenariu mai puțin plăcut pentru Iohannis. Dacă fostul premier va dori să se implice cu adevărat în politică și va începe să joace, atunci, ar putea fi varianta de prezidențiabil pentru USR. În cazul în care în 2019 nu se va face o alianță a forțelor anti-PSD, partidele vor încerca să joace pe cont propriu. Cioloș ar putea obține un scor bun în prezidențiale. Deși USR nu are încă structurile PNL, contextul politic le este favorabil. O parte important din electorat nu mai dorește să aleagă răul cel mai mic și s-ar putea îndrepta spre Cioloș care are imaginea omului onest și este perceput ca „tehnocrat” Este greu de zis dacă Cioloș l-ar depăși pe Iohannis în preferințe, dacă ar trece în turul 2. Dar, în cazul în care ar dori să candideze ar fi un pericol pentru actualul președinte.

Un alt scenariu posibil care ar putea să îi dea motive de îngrijorare lui Iohannis ar fi în cazul în care PNL se va distanța de el .

Ludovic Orban are cele mai mari șanse pentru a câștiga președinția PNL. Dacă Iohannis putea conta pe Cristian Bușoi și nu avea niciun motiv de îngrijorare în cazul în care acesta prelua PNL, cu Orban lucrurile se schimbă.

Dacă ne uităm la trecutul lui Orban, putem observa că acesta este un tip extrem de perseverent, care își urmărește obiectivul și nu se dă înlături de la nimic. Ca soldatul japonez, Orban dă orice bătălie indiferent de șansele de reușită, nu contează dacă are sau nu contextul favorabil, liderul liberal nu se ferește de luptă. Orban ar putea fi tentat la un moment dat să candideze la președinția țării, mai ales dacă va vedea că Iohannis se erodează și începe să scadă în sondaje. Orban ar putea miza pe faptul că structurile partidului pot să îi asigure voturile necesare pentru a ajunge în turul 2.

Pentru unii dintre primarii partidului acesta ar fi chiar cel mai bun scenariu. După ce au purtat bătălia pentru Iohannis, mulți dintre primarii liberali credeau că DNA îi va ocoli. Există o stare de nemulțumire în rândul primarilor liberali, din cauza faptului că lupta anti-corupție continuă. Abuzurile făcute în unele cazuri de DNA le dau acestora apă la moară. Orban este văzut ca o victimă a sistemului; el este cel care a pătimit din cauza abuzurilor procurorilor anti-corupție. Iohannis nu a reușit să îi apere, nu a reușit să stopeze abuzurile DNA și foarte mulți primari ar prefera ca la Cotroceni să fie unul de-al lor, adică Orban.

La un moment dat, ar putea ca un astfel de scenariu să prindă contur și PNL să își susțină președintele proaspăt ales la cea mai înaltă funcție în statul român.

O să mai treacă multă apa pe Dâmbovița, iar în politică „nu aduce anul ce aduce ceasul”, dar știm că pe scena politică pot să apară evenimente extreme în orice moment.

Dacă la acest moment, Iohannis are prima șansă să ajungă în turul doi și să câștige prezidențialele din 2019, în viitorul apropiat acest lucru s-ar putea schimba. Nu este exclus ca aliații de azi să se transforme în adversarii de mâine, mai ales când miza este atât de importantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.