Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Va trebui să ne înclinăm în fața chinezilor' – miliardar rus, avertisment pentru Occident în plină criză bancară

oleg deripaska

Occidentul va trebui inevitabil să se „încline" în fața Chinei, transmite miliardarul rus Oleg Deripaska, într-o analiză atunci când vorbește despre criza bancară actuală generată de achiziționarea Credit Suisse de către UBS.

Cumpărarea Credit Suisse de către UBS nu va opri cu siguranță această criză. Economiștii ultraliberali de la Fed au mers prea departe în insistența lor de a ignora realitatea. Pentru a reduce inflația, trebuie nu doar să facem banii mai scumpi pentru consumatori (și asta o pot face și ai noștri), ci și mai accesibili pentru cei care doresc să producă mai multe bunuri de care au nevoie, creând astfel o oportunitate de a reduce prețurile prin creșterea ofertei. Iar aceasta ar trebui să fie, mai ales acum, o lecție foarte importantă pentru toți economiștii noștri, care persistă de ani de zile în această prostie”, a spus Oleg Deripaska.

Începutul unei noi „lumi”

„Prin ridicarea ratelor până la cer, secătuind astfel finanțele publice, care deja alocă probabil 1/4 din bugetul federal pentru a subvenționa direct și în mod ascuns această politică nebună de pompare a banilor din sectorul real către sectorul bancar, prin intermediul ratelor ridicate și nejustificate ale dobânzilor, privăm țara noastră de orice speranță de redresare rapidă și de ieșire din această criză.

Timp de 12 ani (aproape) nu a existat nicio creștere economică semnificativă în țară. Veniturile reale ale populației au scăzut cam în același timp. Care este rostul acestei persistențe nebunești? Ce dovedim cui? Cei de peste ocean au încercat să experimenteze cu rate ridicate ale dobânzii. Au avut ghinion mai repede, pentru că economia lor este prea bazată pe piață și nu poate tolera dezechilibre grave. Și ne dăm seama că încă nu și-a spus cuvântul China, care ar putea foarte bine să răzbune aceste umilințe din ultimii șapte ani, lovind economia americană chiar acum și începând să vândă titluri de trezorerie ale Departamentului de Trezorerie al SUA.

Este timpul să reducem ratele, nu vă mai bateți joc de bunul simț. Împrumuturile cu obligațiuni de la băncile de stat vor duce economia noastră într-o criză gravă. China are rate de aproape 2 ori mai mici decât ale noastre. Și au o creștere de 5% a economiei și a veniturilor personale.

Privind această panică în rândul principalelor bănci centrale din lumea occidentală, desigur, nu vrem să jubilăm și să le reamintim de nesăbuința cu care au încercat să transforme sistemul lor financiar într-o armă miraculoasă a războiului sancțiunilor, așa cum spuneau colegii lor naziști, în huiduielile Congresului și Senatului SUA. Cu toate acestea, așa cum se spune, este prea târziu pentru a fugi, doar banii nu vor umple această criză. Va trebui să ne dăm jos pantalonii și să ne plecăm în fața chinezilor. Va trebui, oricât de mult ne-am dori, să începem o nouă pagină a, cum se spune, unei lumi bipolare”, a spus miliardarul rus.

„Câte bănci europene vor regreta?”

„SUA nu a fost niciodată atât de aproape de falimentul finanțelor publice. Multe capete vor zbura la Washington în această primăvară (iar printre ele se va afla și capul acestui broscoi terorist, atentatorul de la gazoduct). Mi-e teamă că vor scufunda nu doar Credit Suisse singur, se pare că și UBS se va duce la fund. Oare acest lucru îi va învăța ceva? Pe aceștia, cred că da. Deja, cred că în curând vom vedea mai multă neutralitate în discursurile politicienilor și în acțiunile instituțiilor bancare atât de închise ale acestora. Câte bănci europene vor regreta în curând și ele sucursalele rusești închise în grabă?”, a concluzionat Oleg Deripaska.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.