Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinarea obligatorie: de la 'e doar ceva opțional' până la obligativitatea impusă de Comisia Europeană

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccinare

Apariția vaccinului în timpul pandemiei a dat multe speranțe oamenilor că putem depăși această criză profundă în care se află omenirea. Vaccinarea, alături de respectarea măsurilor de protecție (mască, distanțare, igienă), erau propovăduite alături de un mesaj ferm din partea autorităților: vaccinarea nu este obligatorie, ci opțională! Acest ultim aspect ar putea însă să se schimbe, la fel cum multe alte lucruri au suferit schimbări în această pandemie.

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19, relatează EFE şi AFP. ''Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată", a declarat Von der Leyen, subliniind că exprimă o "opinie personală", întrucât competenţele în materie de sănătate în UE aparţin "în totalitate" statelor membre, arată Agerpres.

Cu toate acestea, politicianul cu pregătire medicală a evidenţiat natura excepţională a situaţiei, cu o creştere rapidă a infecţiilor în mare parte din UE şi rate scăzute de vaccinare în multe state, în ciuda faptului că vaccinurile sunt disponibile, spre deosebire de multe alte părţi ale lumii. Doar 66,2% din populaţia totală a blocului este complet imunizată. ''În urmă cu doi sau trei ani nu mi-aş fi imaginat niciodată că aş fi fost martoră la ceea ce vedem acum, că avem o pandemie teribilă şi vaccinuri, dar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot, iar costurile pentru sănătate sunt uriaşe'', a declarat von der Leyen, întrebată dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.

''Cred că este de înţeles şi adecvat'' să avem o dezbatere şi ''să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE'', a declarat Von der Leyen.

Grecia şi Austria au anunţat deja amenzi pentru cei care nu acceptă să se vaccineze, în timp ce dezbaterea ia amploare şi în alte state membre.

Vezi și: Amendă de până la 7200 de euro sau închisoare pentru cei care refuză vaccinarea în Austria .

Vaccinare obligatorie (și) în România?

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat recent că în acest moment nu se iau în calcul carantinarea persoanelor nevaccinate sau vaccinarea obligatorie.

„La acest moment, la nivelul CNSU, la nivelul comitetelor cu care lucrăm, nu există astfel de abordare, în România. Sunt, într-adevăr, Austria şi alte ţări care discută de partea de obligativitate şi sunt şi unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări, acolo unde acum este o creştere a valului, a numărului cazurilor. Noi, la acest moment, măsurile pe care le-am implementat - şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor - şi sigur că şi datorită acestor măsuri şi poate că şi populaţia a devenit mai atentă... Plus, trebuie să recunoaştem că s-au mai vaccinat un număr de oameni, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit, dar totuşi s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. La acest moment nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinare obligatorie sau referitoare la a crea un lockdown al nevaccinaţilor”, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat că trebuie luat în calcul şi contextul în care ţările respective au impus astfel de măsuri. În acest sens, a precizat că în statele care au crescut rigurozitatea măsurilor situaţia epidemiologică este una „semnificativ mai dificilă faţă de cea de acum câteva săptămâni”.

„Pentru a-i proteja pe cei care nu sunt infectaţi, au impus aceste măsuri epidemiologice. (...) Au experţi care analizează situaţia şi propun măsurile cu cel mai bun impact pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a spus Andrei Baciu.

Ce spune Constituția României

Articolul 22

(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

(2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.

(3) Pedeapsa cu moartea este interzisă.

Câștiguri colosale pentru cei care produc și vând vaccin

Vaccinurile anti-COVID au făcut nouă miliardari noi. Averea cumulată a celor nouă miliardari ajunge la 19,3 miliarde de dolari şi ar permite ca populaţia tuturor ţărilor cu venituri mici să fie vaccinată. Cel puţin nouă persoane au devenit miliardare datorită vaccinurilor anti-COVID, printre care şi CEO-ul francez al companiei Moderna, Stéphane Bancel.

Averea lor cumulată ar permite vaccinarea celor mai sărace ţări, a declarat ONG-ul Oxfam joi, 19 mai 2021. Aceste averi au apărut „datorită profiturilor uriaşe ale grupurilor farmaceutice care au monopolul asupra producţiei de vaccinuri împotriva COVID”, precizează Oxfam într-un comunicat de presă, citat de Le Figaro.

Cele mai mari averi sunt deţinute de CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel (4,3 miliarde de dolari) şi de CEO-ul şi cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin (4 miliarde). Alţi opt miliardari, cu „portofolii mari de acţiuni” la companiile farmaceutice, au cunoscut o creştere cumulată a averii lor de 32,2 miliarde de dolari, „suficient pentru a imuniza întreaga populaţie indiană”, se adaugă în comunicat.

Aceste cifre se bazează pe clasamentul revistei americane Forbes şi sunt publicate de „People’s Vaccine Alliance”, din care face parte Oxfam.

Averea cumulată a celor nouă miliardari ajunge la 19,3 miliarde de dolari şi „ar permite ca populaţia tuturor ţărilor cu venituri mici să fie vaccinată.” Aceste ţări „au primit doar 0,2% din vaccinurile produse în lume. În special din cauza deficitului de doze disponibile”, potrivit Oxfam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.