Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinul împotriva Covid-19 ajunge mai rapid în SUA: experții recomandă utilizarea acestuia

AstraZeneca
coronavirus vaccin

Un comitet de experţi americani a recomandat joi în cursul unui vot autorizarea de urgenţă a vaccinului contra COVID-19 al companiei Moderna, deschizând calea pentru expedierea dozelor din acest weekend, notează AFP.

Citește și: CCR distruge mitul pensiilor speciale: Cine şi ce pensii încasează de fapt în România/ DOCUMENT

Fără vreo surpriză neaşteptată, Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ar urma să dea undă verde vaccinului produs de tânără companie de biotehnologie, cum a făcut în cazul vaccinului Pfizer la 11 decembrie după un vot similar al acestui comitet consultativ, informează Agerpres.

Statele Unite, confruntate în prezent cu o recrudescenţă severă a pandemiei, ar putea dispune de două vaccinuri de la începutul săptămânii viitoare şi să-şi accelereze astfel campania de vaccinare lansată luni. SUA ar putea fi prima ţară unde se lansează pe piaţă vaccinul Moderna.

Reuniunea acestui comitet al cărei aviz nu are caracter obligatoriu a fost, ca şi săptămâna trecută, transmisă în direct pe internet, un exerciţiu de transparenţă nemaiîntâlnit în lume.

Avizul a fost dat cu 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi o singură abţinere.

Întrebarea pusă experţilor a fost: "Pe baza tuturor elementelor ştiinţifice disponibile, beneficiile vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste?"

Decizia a fost cea aşteptată, FDA apreciind deja vaccinul ca fiind sigur şi eficient într-o sinteză de date publicate mai devreme în această săptămână.

Analiza publicată a confirmat o eficienţă medie de 94,1%. Dintre cei 30.400 de participanţi la testele clinice, 196 au contactat COVID-19. Dintre aceştia, 185 au primit un placebo şi 11 vaccinul (la 21 noiembrie).

În plus, cele 30 de cazuri grave de COVID-19 înregistrate s-au aflat toate în grupul placebo.

Jacqueline Miller, de la Moderna, a adăugat joi că numeroase elemente sugerează că vaccinul, pe lângă faptul că protejează împotriva dezvoltării simptomelor, ar putea, de asemenea să împiedice infectarea chiar a multor persoane şi, prin urmare transmiterea - o informaţie vitală din punct de vedere al sănătăţii publice.

Cele mai răspândite efecte secundare ale vaccinului, numit mRNA-1273, sunt dureri la locul injecţiei, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau articulare şi frisoane.

Guvernul SUA a cumpărat 200 de milioane de doze de vaccin Moderna (100 de milioane de la Pfizer).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.