Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinurile anti-COVID-19 reduc riscul de spitalizare, potrivit unui studiu realizat în Scoţia

zf.ro
vaccin COVID-19

Campania de vaccinare din Scoţia pare să fi redus considerabil riscul de spitalizare din cauza maladiei COVID-19, sugerând că atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât şi vaccinul AstraZeneca-Oxford au o eficienţă foarte mare în prevenirea infecţiilor severe, potrivit unui studiu preliminar publicat luni, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Rezultatele acestui studiu, care a acoperit întreaga populaţie a Scoţiei - 5,4 milioane de persoane -, au arătat că, în a patra săptămână după administrarea primei doze, vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca reduc riscul de spitalizare cu 85%, respectiv cu 94%.

"Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare şi ne-au oferit motive solide să fim optimişti pentru viitor", a declarat Aziz Sheikh, profesor la Institutul Usher din cadrul Universităţii Edinburgh, unul dintre coordonatorii studiului.

El a adăugat totuşi că aceste rezultate reprezintă date preliminare, care încă nu au fost văzute şi analizate de comitete independente de oameni de ştiinţă. "Sunt însă foarte încrezător. Acum avem dovezi la scară naţională... că vaccinarea oferă protecţie împotriva spitalizărilor cauzate de COVID-19", a adăugat el.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Profesorul Sheikh se aşteaptă ca şi alte ţări care folosesc aceleaşi două vaccinuri şi strategii similare de vaccinare, precum Anglia şi Ţara Galilor, să remarce un impact pozitiv similar în ceea ce priveşte reducerea numărului de persoane care ajung să fie spitalizate din cauza maladiei COVID-19.

Datele despre efectul generat de vaccinurile anti-COVID în Scoţia au fost colectate între 8 decembrie şi 15 februarie.

Potrivit cercetătorilor, în această perioadă au fost administrate 1,14 milioane de vaccinuri, iar 21% din populaţia Scoţiei a primit deja cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În rândul persoanelor de peste 80 de ani - una dintre categoriile care prezintă cel mai mare risc medical -, vaccinarea a fost asociată cu o scădere cu 81% a riscului de spitalizare în cea de-a patra săptămână de după administrarea primei doze, atunci când rezultatele pentru ambele vaccinuri au fost combinate.

Jim McMenamin, directorul departamentului de incidenţă a maladiei COVID-19 în cadrul Ministerului de Sănătate Publică din Scoţia, a spus că aceste rezultate sunt deosebit de importante, "întrucât de acum trecem de la aşteptări la dovezi concrete în ceea ce priveşte beneficiile aduse de vaccinuri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.