Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de aer rece în China: Ninsori rare în sud şi vreme glacială în nord

twitter.com
zapada china

Val de aer rece în China: Ninsori rare în sud şi vreme glacială în nord

Vremea glacială care a cuprins China a adus luni un rar episod de ninsoare până în sud, în provincia Guangdong, în timp ce temperaturile din nord au scăzut până aproape de minimele istorice pentru această lună, transmite Reuters, conform Agerpres.

Temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius în zonele nordice, în timpul unei săptămâni cu vreme neaşteptat de rece, perturbând transportul rutier, feroviar şi aerian şi provocând chiar o defecţiune la sistemul de frânare al unui tren de navetişti din capitala Beijing.

La începutul lunii noiembrie, meteorologii au prognozat o iarnă mai călduroasă în acest an din cauza fenomenului El Nino, avertizând în acelaşi timp că temperaturile ar putea fluctua după una dintre cele mai calde luni octombrie din ultimele decenii.

Luni, în Guangdong, unde ninsoarea se limitează în general la zonele cele mai nordice, zăpada a acoperit vârful unui munte dintr-un oraş situat la doar 80 de kilometri nord de capitala provinciei, Guangzhou, lângă coastă.

O temperatură minimă de 8 grade Celsius a fost prognozată pentru Guangzhou, mai scăzută comparativ cu temperaturile tipice de la începutul iernii din provincie, în timp ce în luna ianuarie media este de aproximativ 14 grade Celsius.

Autorităţile din Guangzhou au solicitat măsuri de precauţie, în special pentru bătrâni şi tineri, care pot fi vulnerabili la "bolile valurilor de frig", pe măsură ce iarna continuă.

În regiunea învecinată Guangxi, unde preşedintele Xi Jinping a cerut săptămâna trecută un răspuns de urgenţă "total", a fost prognozată lapoviţă pentru unele oraşe, inclusiv în Guilin.

Ninsori au fost înregistrate luni şi în Shanghai.

La Beijing, temperaturile au scăzut luni dimineaţa până la minus 15,5 grade Celsius - aproape de minimul istoric din 1952, de minus 15,2 grade Celsius pentru 19 decembrie şi de minus 17,7 grade Celsius pentru 20 decembrie, acelaşi an. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în decembrie a fost de minus 18,3 grade Celsius.

Temperaturile scăzute vor continua până joi, a avertizat biroul naţional de meteorologie, în zonele nordice, Mongolia Interioară şi în unele regiuni din preajma jurul fluviului Yangtze valorile înregistrate situându-se cu 7 grade Celsius sub decât cele normale.

Luni, oraşul Hohhot din Mongolia Interioară ar urma să înregistreze o temperatură de minus 22 de grade Celsius, în timp ce mercurul va coborî până la minus 5 grade Celsius la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Profitând de vremea glacială, Harbin, un oraş din provincia nord-estică Heilongjiang, va găzdui cel mai mare festival de sculptură în gheaţă, într-un parc ce se întinde pe o suprafaţă de 810.000 metri pătraţi. Peste o mie de peisaje au fost modelate din aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă şi zăpadă provenind din râul îngheţat Songhua.

Dorinţa de a a profita de vremea rece a adus, însă, neplăceri pentru peste 50 de turişti blocaţi sâmbătă, timp de peste două ore, în telecabinele din zona unui munte din provincia estică Zhejiang, după ce instalaţia a fost oprită din motive de siguranţă din cauza vântului. Nicio persoană nu a fost rănită, în pofida temperaturilor deosebit de scăzute, conform media locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.