Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val de atacuri cibernetice în spitale! Reacția ministrului Sănătății

stiripesurse.ro
Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că a fost primită o informare vizând o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice, astfel că au fost transmise recomandări către toate spitalele din România.

"Ieri (miercuri - n.r.) am primit o informare de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, care a identificat în ultima perioadă o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens, au fost transmise nişte recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcţiilor de sănătate publică şi instituţiilor din subordine spre a fi transmise tuturor spitalelor existente pe teritoriul României", a declarat, joi, Sorina Pintea, la Digi 24.

Cererea controversată a lui Gheorghe Stan, tranșată de CSM - Noul judecător CCR vrea să-și rezerve un post la SIIJ timp de 9 ani

Ea a enumerat măsurile care trebuie respectate.

"În acest context, Centrul Naţional de Răspuns atrăgea atenţia utilizatorilor şi personalului care se ocupă de servicii IT să dispună luarea unor măsuri, şi anume deschiderea fişierelor doar în situaţia cunoaşterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din mediul online, existenţa unui backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea - şi fac o paranteză: marea majoritatea a spitalelor mari sunt obligate să aibă dispozitive neconectate la reţea pentru soluţia de backup -, apoi, dispozitivele utilizate să fie updatate şi să aibă instalate soluţii de securitate şi în final raportarea urgentă a acestor incidente la un numărul unic 1911", a explicat Pintea.

Pintea a spus că în eventualitatea unui atac cibernetic pacienţii ar fi afectaţi cu siguranţă.

"Deci în primul rând toate documentele care sunt eliberate de către un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care dacă este blocat bineînţeles că îngreunează foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a reţetelor. Până la urmă, pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput, spun eu", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Pintea, fiecare spital are un sistem informatic propriu prin care face aceste proceduri şi trebuie să asigure mentenanţa acestui sistem.

"Eu cred că alerta de securitate trebuie păstrată în permanenţă, având în vedere că nu ştim când aceşti hackeri pot lovi, deci respectarea regulilor pe care Centrul Naţional de Răspuns le-a transmis trebuie permanentizată", a  mai spus Pintea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.