Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valentin Naumescu: Tiraspolul trebuie privit cu toată seriozitatea și gravitatea

transnistria

"Federația Rusă este interesată de destabilizare în Transnistria, iar chestiunea transnistreană trebuie privită cu toată seriozitatea și gravitatea. Nu suntem la finalul evoluțiilor politice și de securitate în regiunea transnistreană, ci, mă tem, la începutul lor".

Despre aceasta a declarat Valentin Naumescu, profesorul de relații internaționale la UBB Cluj, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

"Relația autorităților din Transnistria cu Moscova este una complicată. Lucrurile nu sunt așa de simple și în niciun caz nu s-au rezolvat în perioada din urmă. Exista această impresie că se dorește liniște și la Tiraspol și neimplicarea în război, pe de altă parte sunt presiuni, iar Moscova încă dispune de pârghii de influențare a situației de acolo. Nu aș exclude niciun scenariu ca Moscova să încerce chiar o schimbare a autorităților de la Tiraspol, un șantaj. Li se arată ce se poate întâmpla dacă nu intră pe deplin în scenariul pe care l-au trasat, se pot gândi și la o schimbare a autorităților de acolo cu unele care chiar să marșeze eventual pe scenariul unei alipiri la Federația Rusă. Știm că cei care sunt acum în funcție nu par deloc entuziasmați de scenariul unei anexări de către Federația Rusă după modelul Crimeea și că ar prefera să continue situația de acum. Situația s-ar putea să se complice în perioada următoare, dincolo de o știre pe care în prima fază o respingem și o considerăm lipsită de credibilitate. S-ar putea ca în continuare să se întâmple lucruri în zona respectivă pentru că Moscova nu e deloc satisfăcută de comportamentul de prestație a autorităților de la Tiraspol până acum în acest război. Rămâne de văzut ce era, de fapt, în spate și s-ar putea să se dovedească că lucrurile nu au legătură cu Ucraina, așa cum credem cu toții, ci că au, de fapt, legătură cu Rusia, iar finalitatea este alta", a spus profesorul de relații internaționale la UBB Cluj, Valentin Naumescu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Astăzi a apărut un nou scenariu de atac terorist la Tiraspol, care a fost numită drept o provocare orchestrată de Kremliin - astfel caracterizează Serviciul de securitate al Ucrainei acuzațiile Tiraspolului privind pregătirea, de către Kiev, a unui atac terorist în regiunea transnistreană. Azi, televiziunea afiliată regimului separatist a difuzat imagini cu o maşină care ar fi trebuit să explodeze la Tiraspol. În imagini apare și un individ ce urma să execute un presupus atac. Premierul Dorin Recean nu a confirmat scenariul separatiștilor.

"Este evident de la primul contact cu această știre fabricată cu întreaga construcție, cu narativul ei, că ea pare să confirme tezele pe care le lansa Moscova nu demult cu privire la o așa-zisă pregătire de către Ucraina a unei lovituri în Transnistria și acum iată apărea dovada că Moscova a avut dreptate. Știrea este lipsită de credibilitate în opinia mea", declară Valentin Naumescu.

Federația Rusă este interesată de destabilizare în Transnistria

Totodată, profesorul Naumescu susține că Federația Rusă este interesată de destabilizare în Transnistria tocmai pentru a arăta că situația actuală nu mai poate continua. O apariție a instabilității nu ar face decât să arate că este necesară o schimbare, e nevoie de Rusia și într-un context mai larg în care se vor încerca negocieri, cu cât lărgește mai mult pachetul negocierilor, cu atât Moscova speră să obțină la final mai mult. Acesta e momentul pentru Moscova de a tulbura cât mai mult apele în regiune, în ideea că, cu cât tulbură mai mult și mai adânc, cu atât poate să rămână la final cu mai mult, teritorii și influență într-un spațiu cât mai apropiat de ceea ce a reprezentat teritoriul fostei URSS. Chestiunea transnistreană trebuie privită cu toată seriozitatea și gravitatea. Nu suntem la finalul evoluțiilor politice și de securitate în regiunea transnistreană, ci, mă tem, la începutul lor", adaugă Valentin Naumescu.

Analistul politic, Anatol Țăranu, consideră că versiunea care a fost înaintată de profesorul Naumescu este una care trebuie să fie luată în considerare și trebuie să fie analizată.

"E foarte puțină credibilitate pentru această informație care a venit de la Tiraspol. Este absolut evident că este o făcătură și e asemănătoare cu acele atacuri armate, provocările din Transnistria cu explozii ca atentate teroriste, mai degrabă e o încercare de a ține în șah situația din Transnistria. Trebuie de luat în considerare și versiunea că Rusia nu este interesată ca în Transnistria să se producă un conflict care ar putea să aducă la o rezolvare militară a  problemei transnistrene. Transnistria este foarte vulnerabilă. Cum declară oficialitățile ucrainene, ei au nevoie de câteva zile pentru a termina cu prezența militară în această zonă. În caz dacă un asemenea scenariu va fi pus pe rol, asta ar însemna că Transnistria va dispărea, va dispărea prezența militară din Transnistria, o lovitură de imagine foarte grea pentru Putin și a regimului de la Kremlin. Aplicarea acestui scenariu este oprit, deocamdată, de nedorința Chișinăului de a participa la realizarea lui. Ucraina nu poate să atace Transnistria atât timp cât nu există un asentiment al Chișinăului în această privință", e de părere Anatol Țăranu.

"Problema persistentă pentru Ucraina este că la granița cu Republica Moldova ei trebuie să comaseze niște trupe militare pe care le-ar putea utiliza pe frontul de Est. Pentru ei, aceasta e o pierdere de resurse. Nu există absolut niciun risc pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Transnistria, nici pentru cetățenii altor state care locuiesc în acea regiune. Situația, sperăm noi, va rămâne una pașnică și sper la un proces de reintegrare care să aibă loc prin soluții pașnice, prin discuții și printr-un plan aplicat corect dezvoltat strategic de către autoritățile noastre în primul rând în parteneriat cu Ucraina și alte state", adaugă expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.