Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valentina Matvienko: 'Va fi greu să găsim un înlocuitor pentru Vitali Ciurkin'

Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin - decedat luni subit la sediul misiunii ruse din New York - a fost un reprezentant de marcă al şcolii diplomatice clasice ruse, a declarat Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), adăugând că Moscovei îi va fi greu să-i găsească un înlocuitor, în timp ce diplomaţi străini, inclusiv foşti oponenţi, l-au omagiat, potrivit agenţiei de presă TASS, potrivit agerpres.

"Va fi foarte dificil de înlocuit", a spus ea într-o declaraţie făcută la Moscova, unde vestea morţii ambasadorului Rusiei la ONU a produs un şoc luni după-amiază.

Citeşte şi: Un nou ATAC TERORIST zguduie lumea. Cel puţin patru persoane au murit - VIDEO

Aflat în prima linie pentru a apăra politica Moscovei, în special cu privire la Ucraina şi Siria, Vitali Ciurkin a încetat din viaţă luni dimineaţă, ora New York-ului, la 64 de ani. Diplomatul, care ar fi împlinit 65 de ani marţi, s-a simţit rău în timp ce se afla la biroul său din cadrul Misiunii ruse la ONU şi a fost transportat de urgenţă la un spital din Manhattan. Suferea se pare de probleme cardiace, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP.

Ministerul de Externe rus a anunţat decesul acestuia într-un comunicat, fără nicio precizare despre cauzele morţii.

La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin i-a adus un omagiu lui Vitali Ciurkin, pe care îl aprecia pentru "profesionalismul şi talentul său diplomatic", conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă Interfax.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, şi-a exprimat la rândul său regretul. "Un mare diplomat. O personalitate extraordinară. Un om remarcabil. Am pierdut pe cineva foarte drag ", a scris ea pe Facebook.

Diplomaţii care au participat luni seara la o reuniune la sediul Naţiunilor Unite au păstrat un moment de reculegere în memoria colegului defunct. O ceremonie în memoria sa va avea loc şi marţi la ONU.

Citeşte şi: Situaţie TENSIONATĂ pe cerul Germaniei. Avioanele militare au interceptat o cursă de pasageri

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că Vitali Ciurkin şi-a desfăşurat activitatea "într-un mod remarcabil în timpul unora dintre cele mai dificile şi cele mai importante perioade din istoria recentă". El l-a descris ca pe o "prezenţă puternică în Consiliul de Securitate", "un diplomat neasemuit de talentat, un orator puternic şi plin de duh şi un om cu multe talente şi numeroase preocupări".

Purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, a transmis la rândul său condoleanţe. Diplomatul rus a fost în ultimii ani o "prezenţă atât de constantă" la sediul Naţiunilor Unite, încât "sunt în stare de şoc", a spus el.

Vitali Ciurkin, diplomat de carieră format în epoca sovietică, a fost numit în post ca ambasador la ONU în 2006, la doi ani după ce actualul ministru de externe rus, Serghei Lavrov, a părăsit această funcţie. Anterior, Ciurkin activase în Ministerul de Externe de la Moscova, apoi fusese ambasador în Canada, în Belgia şi reprezentant al Rusiei pentru negocierile cu privire la fosta Iugoslavie (1992-1994).

Citeşte şi: Trump are un nou consilier pentru securitate. Un general obişnuit să îşi înfunte superiorii

În ultimii ani, relaţiile între Rusia şi Occident s-au tensionat treptat, devenind şi mai dificile după criza ucraineană la începutul anului 2014 şi intervenţia Rusiei în Siria. Rusia a recurs în şase rânduri la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca rezoluţii cu privire la Siria.

Fosta ambasadoare americană la ONU, Samantha Power, cu care Vitali Ciurkin a avut schimburi de replici dure cu privire la Siria, a scris pe contul său de Twitter că este "doborâtă" de vestea morţii diplomatului rus, un "maestru al diplomaţiei". Nikki Haley, care a înlocuit-o pe Samantha Power, a omagiat şi ea memoria diplomatului dispărut, care a "apărat poziţia ţării sale cu un mare talent".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.